Evropski parlament o Srbiji – saučešće i kritike

Evropski parlament o Srbiji – saučešće i kritike

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče izveštaj o napretku Srbije sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržanih. Nacrt izveštaja je u februaru predstavio izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, a na taj tekst poslaničke grupe podnele su skoro 500 amandmana od kojih su neki postali kompromisni. Izveštaj je usvojen u formi rezolucije, koja nema pravno obavezujući karakter, a u tekst rezolucije ušao i je usmeni amandman Vladimira Bilčika u kojem se najoštrije osuđuje masovno ubistvo u Srbiji u maju 2023. i poziva na detaljnu istragu u znak solidarnosti i žalosti sa žrtvama.

U izveštaju se Beograd i Priština pozivaju da se u ovaj proces uključe u dobroj veri i u duhu kompromisa kako bi postigli sveobuhvatan, pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji, „na osnovu principa međusobnog priznavanja” i poziva se na punu primenu svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga uključujući i ZSO. Izražava se i zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i rastuće podrške, kako se tvrdi, ruskom režimu. Kada su u pitanju izborni uslovi, poslanici EP pozivaju srpske vlasti da u potpunosti primene sve preporuke OEBS-a. Poslanici EP izražavaju i zabrinutost zbog atmosfere u parlamentu i pozivaju na jednak tretman opozicionih poslanika. U izveštaju se izražava zabrinutost zbog, kako se tvrdi, slučaja EPS-a, banalizovanja slučaja Savamala. Srbija se poziva da pruži ubedljivije rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući, kako se navodi, i slučajeve „Krušika”, „Jovanjice” i „Belivuka”.
Poslanička grupa socijalista u Evropskom parlamentu je saopštila da “napredak u dijalogu Beograd-Priština koji Evropska unija želi, ne sme biti alibi za žmurenje na autokratsku vladavinu predsednika Srbije Aleksandra Vučića”. „Socijalisti i demokrate (SD)“, druga po snazi poslanička grupa, povodom današnjeg izglasavanja izveštaja o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu, naglasili su da je „potrebno više političke volje, opipljiva akcija i uzajamno poverenje obeju strana da bi došlo do istinskog napretka“ u odnosia tih dveju strana.
U saopštenju se navodi da je nedavno bilo „povoljnih pomaka u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“ i podvlači da će to za obe strane biti i put ka približavanju EU.
Grupa socijalista u Evropskom parlamentu smatra da „Srbija prevashodno mora da se usaglasi sa sankcijama EU prema Rusiji ili će izgubiti finansijsku podršku Unije“.
Portparol SD, Tonino Picula, u ime te grupe evroposlanika je izrazio „najdublje saučešće svim srpskim gradjanima koji su izgubili svoje najmilije u stravičnoj pucnjavi koja je sve nas potresla“.
„Ti tragični dogadjaji su“, ukazao je Picula, „žalosna opomena i podsećanje na teške probleme u Srbiji, kao što su to pokazali poslednji tamošnji protesti, a to su vladavina jednog vlastodršca, zarobljena država, veličanje ratnih zločinaca i zatrovana medijska scena“.
Picula smatra da se „mnogo mora učiniti da bi se zauzdalo demokratsko urušavanje Srbije“ i napominje da „dalja finansijska podrška Vučićevom režimu ne pomera Srbiju bliže EU“.
On je dodao da „uz uvažavanje važnosti dijaloga Beograd-Priština, moramo biti svesni da jako željeni napredak u tom procesu, koji je minimalan, ne sme biti pokriće za EU da i dalje izbegava odlučniju politiku prema srpskim vlastima“.
„Takav pristup se pokazao veoma štetnim u prošlosti, a ne treba ni reći da Evropska narodna partija (stranke desnice u EP), a to je Vučićeva politička familija, snose posebnu odgovornost s tim u vezi“, ukazao je portparol socijalista.
Picula je naveo da socijalisti u Evropskom parlamentu „podržavaju one Srbe koji žele drugačiju, bolju, nenasilnu u evropsku Srbiju, a njihove težnje daju nadu da je moguće prekinuti spiralu stalne krize koja loše utiče na čitav region“.
U saopštenju grupe socijalista u Evropskom parlamentu poslanik Dimitris Papadakis koji je učestvovao u izradi izveštaja o Srbiji, naglasio je da Srbija, uz usaglašavanje sa sankcijama EU prema Rusiji i normalizaciju odnosa s Prištinom, „mora posebno ojačati vladavinu zakona, temeljna prava i slobodu medija“.
Papadakis je dodao da „s tim u vezi naglašavamo zabrinutost zbog preovladjujućeg položaja na tržištu Telekoma Srbija, u kojem je država najveći akcionar, kao i zbog navoda da vladajuća stranka tu kompaniju koristi da uveća svoj uticaj na medije“.
Taj poslanik grupe socijalista u Evropskom parlamentu je ukazao da su „zabrinuti zbog mogućeg državnog finansiranja Telekoma Srbija, što toj kompaniji daje nepoštenu prednost nad konkurentima i doprinosi slabljenju položaja nezavisnih medija u Srbiji. Mi tražimo od Evropske komisije da preispita kredit od 70 miliona evra Evropske investicione banke Telekomu Srbija“.
Uvršćeno je i devet amandmana u kojima se između ostalog ističe žaljenje zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji i osuđuju se bliski odnosi Srbije sa Rusijom.