Stanje povređenih u zločinima

0

Troje povređenih u školi “Vladislav Ribnikar” i šestoro iz Mladenovca na lečenju je u Urgentnom centru. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije profesor Milika Ašanin kaže za RTS da je među povređenima u Mladenovcu dvoje u teškom stanju, kao i jedan učenik iz škole “Vladislav Ribnikar”. Povređena devojčica koja je smeštena u Dečjoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena. Profesor Milika Ašanin navodi da je šestoro pacijenata koji su poslati iz Mladenovca i Smedereva u jedinicama intenzivnog lečenja, kao i da je dvoje sada dobro.


“Oni su inicijalno na početku imali operacije abdomena. Jedan je operisan u Smederevu, drugi u KBC ‘Dr Dragiša Mišović’ i oni su nam poslati zbog teških povreda grudnog koša i za njih mogu da kažem da su u ovom momentu sasvim dobro”, dodaje Ašanin.


Ističe i da je među povređenima u Mladenovcu dvoje u teškom stanju.


“To je pacijentkinja sa teškom povredom jetre, duodenuma, desnog bubrega. Ona je operisana i potpuno svesna, ali i dalje je jako teško. I druga pacijentkinja koja ima tešku povredu glave sa povredom levog oka, nju čeka intervencija za dva, tri dana. I za nju da kažem da je potpuno svesna, da samostalno diše i da komunicira”, kaže Ašanin.Kada je reč o povređenima u školi “Vladislav Ribnikar”, Ašanin kaže da je od njih troje koji su na lečenju, jedan učenik u teškom stanju.


“To je pacijent koji je od početka bio dosta kritično sa teškim povredama grudnog koša, vrata i kičme”, dodaje Ašanin.


Navodi da je povređena učenica mnogo bolje. “Imala je intervenciju od strane ortopeda, mikrohirurga, operacije obe podlaktice”, naglašava Ašanin.


Dodaje i da je nastavnica takođe sasvim stabilno.


“Ona je pre neki dan imala intervenciju od strane ortopeda, mikrohirurga i njoj je operisana šaka”, kaže Ašanin.


Ističe da intenzivno prate sve povređene, kao i da su predviđena određena kontrolna snimanja i da prate efekte izvedenih intervencija.


“Jedino šta planiramo u narednim danima to je neurohirurška operacija pacijentkinje koja je imala povredu glave”, navodi Ašanin.


Pored toga, dodaje, jedan pacijent koji imao povrede urogenitalne regije u narednim danima biće sa intenzivne nege prebačen na odeljenje.


Povređena devojčica koja je smeštena u Dečjoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena.