Italija – uhapšen 61 član mafije

Italija – uhapšen 61 član mafije

Policija je u Italiji u nizu racija u sedam regija uhapsila 61 člana ‘Ndranghete, najmoćnije italijanske mafijaške organizacije. Sumnjiče se za niz zločina, uključujući prevaru, trgovinu drogom, infiltraciju u vladu i reketiranje lokalnih farmera. Više od 500 policajaca bilo je uključeno u operaciju koja je bila usmerena na 167 osoba, uključujući desetine koji trenutno borave u zatvoru.

Akcija je bila samo deo šire operacije razbijanja mafije. Policija je objavila kako je više od 100 ljudi uhapšeno širom Evrope u najvećoj operaciji koja je ikad sprovedena protiv ‘Ndranghete. U nju je bilo uključeno deset zemalja, a zaplenjena je imovina vredna 25 miliona evra.

Istraga je otkrila nove informacije o tome kako deluju vrhovi ove mafijaške organizacije. Paskvale Bonavota, jedan od navodnih šefova mafijaške grupe, uhapšen je prošlog meseca u katedrali u severnom gradu Đenovi. Stotine drugih mafijaša i korumpiranih činovnika su ili osuđeni ili im se tek treba suditi zbog sumnje u njihovu upletenost u porodicu Mancuso.

Mancuso je samo jedna od 150 porodica koje čine deo kriminalne mreže ‘Ndranghete‘. Italijanski i belgijski istražitelji veruju da je ‘Ndrangheta‘ prokrijumčarila blizu 25.000 kg kokaina između oktobra 2019. i januara 2022. i usmerila više od 22 miliona evra iz Kalabrije u Belgiju, Holandiju i Južnu Ameriku.