„Fajnenšel tajms“: Srbija lider u stranim investicijama

0

Britanski časopis “Fajnenšel tajms” u najnovijem broju objavio je podatak da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine.  Ovaj list ocenjuje da Srbija vodi pametnu podsticajnu i poresku politiku, da forsira povoljne trgovinske ugovore sa Istokom i sa Zapadom i ekonomske reforme. U tekstu se navodi da je u Srbiju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija.


List navodi da je Srbija prošle godine privukla nezapamćen iznos stranih direktnih investicija od čak 5,8 milijardi dolara.


One su došle kroz čak 107 projekata dok je prethodnih godina prosek bio 69 projekata godišnje. To znači da je Srbija privukla više stranih investicija po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svetu.


List kaže da su investicije posledice pametnih podsticaja stranim investitorima kao što je subvencija od sedam hiljada evra po radnom mestu i poreske olakšice.


Ističe se  struktura investicija. Pedeset četiri odsto investicija je u automobilskoj, prehrambenoj, duvanskoj i tekstilnoj industriji i izgradnji nekretnina.


U segmentu proizvodnje posebno su zanimljive investicije iz Kine. Od 2005. do 2014. čak 74 odsto stranih investcija u Srbiji su dolazile iz Evrope. Sada se to promenilo, i od 2015. kineske investicije rastu eksponencijalno.


Iako to zabrinjava neke zapadne zemlje, piše Fajnenšel tajms, Srbiji su te investicije donele velike projekte.


Kruna tih investicija je kupovina smederevske železare kojom sada upravlja “Hestil” iz kineske provincije Hbej.

“ Fajnenšel tajms” navodi primer kompanije “Džonson Elektrik” koja je nedavno otvorila svoj najveći evropski pogon baš u Srbiji. U njega je uložila više od 100 miliona evra. Praviće električna i hibridna vozila i zaposliti više od hiljadu radnika. Ta visokotehnološka investicija ukazuje na još jedan pozititivan  trend u Srbiji.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime