Poraz Džonsona – put ka izborima

0

Britanski premijer Boris Džonson  pokušaće da raspiše vanredne izbore posle jučerašnjeg poraza u parlamentu. Poslanici opozicije pojačani pobunjenicima iz Džonsonove stranke torijevaca  su izglasali pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike britanije iz Eu bez dogovora. Z aobaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Neizvesno je kakva je  sada sudbina Bregzita. “Bregzit je u vazduhu”, navodi Agenicija  Rojters. Mogući ishodi su – od burnog izlaska iz EU, dok odustajanja od čitavog poduhvata. Oba rezultata kompromituju britansku “demokratiju”, neprihvatljiva su za milione birača. 

Opoziciju je podržao 21 poslanik Džonsonove Konzervativne stranke. Džonson je rekao da je  to pokušaj predaje Evropskoj uniji I da su zemlji potrebni izbori. 

“Ne želim izbore, ali ako poslanici budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje Bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši”, izjavio je Džonson. Upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma Brisel dobio prednost u pregovorima i da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune.

Opozicija odgovara da  neće dozvoliti da se Bregzit “prokrijumčari” kao tajna izbora. 

“Nećemo plesati na njegovu melodiju”, kažu Laburisti.

Kalkulacije u  britanskoj javnosti  se svede na tri opcije: 1. vlada koja podržava Bregzit pod Džonsonovim vođstvom; 2. laburistička vlada koju bi vodio Džeremi Korbin; 3. koaliciona ili manjinska vlada koju bi parlament izabrao. 

Džonson obećava da će proterati 21 pobunjenika iz svojih redova (među kojima je i unuk legendarnog Vinstona Čerčila, kao i dva bivša ministra finansija). Neki  mediji su javili da su oni već izbačeni iz Konzervativne partije.

Boris Džonson je izgubio većinu u parlamentu I posle jučerašnjeg poraza biće pretpostavlja se da će nailaziti na sve veće prepreke. 

S druge strane, Evropska unija je odbila da ponovo pregovarao o sporazumu o izlasku Britanije.

Težak izlazak Velike Britanije iz Evropske unije već je doneo Ostrvu velike političke probleme. Avantura napuštanja EU dovela je do ozbiljnih turbulencija u promena vlasti. I tu, očigledno, nije kraj. Brgzit uz dogovor sa EU bi doveo do snažnih ekonomskih potresa I u Britaniji I u Evropu. Bregzit bez dogovora bi značajno uvećao ekonomske turbulencije.