Fajzer vakcina i za decu

0

Sjedinjene američke države odobrile su da se Fajzer vakcina mož davati i deci uzrasta od 12 do 15 godina. Vakcina je prethodno odobrena za starije od 16 godina. Ova odluka je doneta na osnovu Fajzerovih testiranja koj su obuhvatila 2.260 dece starosti 12 do 15 godina pokazalo da je efikasnost vakcine 100% i da se dobro podnosi.

Savetodavni komitet za prakse imunizacije američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti treba da se sastane u sredu kako bi doneo odluku o preporuci upotrebe vakcine u ovoj starosnoj grupi. Očekuje se da će vakcinacije za decu od 12 do 15 godina početi tek nakon te preporuke.

Administracija Bajdena saopštila je da će se brzo mobilisati na spremne vakcine za uzrast od 12 do 15 godina putem saveznog apotekarskog programa, pedijatara i porodičnih lekara. Proširivanjem ovlašćenja za osobe od 12 do 15 godina otvara se vakcinacija protiv Covid-19 za još 5% američke populacije, skoro 17 miliona ljudi više. Prošireno odobrenje znači da 85% američke populacije ispunjava uslove za primanje vakcine Covid-19.

Fajzer je prošle nedelje saopštio da očekuje da će u septembru predati na hitno odobrenje za svoju vakcinu protiv Covid-19 za decu uzrasta od 2 do 11 godina. Studija bezbednosti i efikasnosti vakcine kod dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina je u toku.