Sve više napada na crkve na Kosovu

0
processed by AtomJPEG 1.5.0n

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je duboko zabrinuta zbog brojnih incidenata usmerenim ka verskim objektima Srpske pravoslavne crkve na KiM koji su zabeleženi u prethodnom periodu.

Osudili su kamenovanje crkve Sv. Petke u Vitini, ali i pokušaj uklanjanja crkvene zastave sa zvonare hrama Sv. Apostola Petra i Pavla u obližnjem Klokotu na Đurđevdan.

Podsetili su i da su u susednom selu Parteš ranije ove godine ukradeni novac i crkvene dragocenosti iz crkve Sv. Trojice.

Incidenti pre Vaskrsa nisu izostali ni u južnim delovima KiM, poručuje Eparhija raško-prizrenska.

U selu Drajkovce kod Štrpca opljačkana je crkva Sv. 40 mučenika Sevastijskih i hram Sv. Dimitrija u Donjoj Bitinji. Čitav niz ranije prijavljenih napada i pljački, koje je policija navodno započela da istražuje nisu rešeni, ili barem naša Eparhija o tome nije obaveštena, niti je šteta nadoknađena. Najveća šteta je načinjena pored hrama u Vitomirici gde je ukraden građevinski materijal u vrednosti od 4.000 evra“, precizirali su.

U saopštenju dodaju da je pre nekoliko dana kamenovana i crkva Sv. Jovana Krstitelja u centru grada Peći poznata kao „Mitropolija“.

Tom prilikom je razbijen prozor. Napadači su ušli u crkvenu portu koju navodno obezbeđuje policija ili su crkvu gađali iz obližnje zgrade“, navode iz Eparhije.

Dodaju da je sveštenik koji živi sam u parohijskom domu pored crkve zabrinut zbog ovog incidenta pošto je, dodaju, ova, kao i mnoge druge crkve koje se sada pljačkaju i napadaju bila zapaljena i oskrnavljena u pogromu 2004. godine kada su za dva dana uništena ili teško oštećena 32 hrama i potpuno uništena dva manastira.

Ovaj najnoviji talas nasilja nije samo, kako kosovske institucije vole da kažu, deo svakodnevice u kojoj ima i pljački u džamijama. Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta“, ocenjuju iz Eparhije raško prizrenske.

Podcrtali su da će o ovim incidentima da informišu šefa Evropske misije na Kosovu i šefa misije EULEX-a, ambasadore Kvinte, ali i predstavnike KFOR-a.

Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i suočavaju se sa pandemijom kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu“, dodaje se u saopštenju Eparhije.

Kažu da ovakvo ponašanje direktno proizvodi „opasan potencijal za nasilje“, te da bi međunarodni predstavnici trebalo da budu svesni da „lojalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema“.

Istovremeno, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani“, precizirali su.

Od međunarodnih predstavnika očekuju zaštitu osnovnih verskih i ljudskih prava, a od institucija Srbije – da rešavanje problema pokrenu na višem međunarodnom nivou.

Kosovski zvaničnici se do sada nisu oglašavali povodom saopštenja Kancelarije za KiM i Eparhije raško prizrenske o najnovijim incidentima usmerenim na imovinu SPC, a reakcije su neretko izostajale i u prošlosti.