FBI pretresa rezidencije Deripaske

FBI pretresa rezidencije Deripaske

Agenti FBI pretresli su jednu vašingtonsku rezidenciju povezanu sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom.

Agencije javiljaju je da je pred kućom u jednoj od najbogatijih četvrti Vašingtona bio agenat FBI-ja i postavljena žuta traka – upozorenje o izvođenju akcije, dok su ostali agenti iz rezidencije iznosili kutije.

Za sada nije poznata informacija gde se Oleg Deripaska nalazi.

Neimenovani predstavnik za medije FBI potvrdio je da ta agencija u kući sprovodi aktivnosti u vezi sa primenom zakona za šta je ovlastio sud. List Vašington post ranije je izvestio da je rezidencija povezana sa ruskim oligarhom.

Deripaskin predstavnik, koji je odbio da se predstavi tvrdeći da je takva politika kompanije, potvrdio je pretres kuće u Vašingtonu, kao i jedne u Njujorku – rekavši da obe pripadaju Deripaskinoj rodbini, a ne njemu.

FBI trenutno vrši pretres kuća koje pripadaju rodbini Olega Deripaske. Pretresi se vrše na osnovu dva sudska naloga u vezi sa američkim sankcijama. U pitanju su kuće koje se nalaze u Njujorku i Vašingtonu i nisu u njegovom vlasništvu“, javlja Rojters.

Razlog za pretresanje još je nepoznat, a predstavnik za medije FBI-ja nije detaljnije govorio o tome.

Pedeset trogodišnji ruski milijarder nalazi se pod američkim sankcijama sa još nekoliko uticajnih Rusa zbog veza sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nakon navodnog mešanja Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Inače, Deripaska je svojevremeno angažovao Pola Manaforta. On je, podsećamo, jedno vreme vodio izbornu kampanju bivšeg predsednika Donalda Trampa, uoči izbora 2016, a 2018. osuđen je zbog utaje poreza i bankovnih prevara.

Oleg Deripaska poseduje deo kompanije Rusal, jednog od najvećih svetskih proizvođača aluminijuma, preko udela u kompaniji En+Grup.

Sudskim putem tražio da se protiv njega ukinu sankcije Sjedinjenih Država – ali je taj slučaj pred sudom odbačen u junu.

Podsetimo, Oleg Deripaska bio je i bivši vlasnik Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP). Kompanija je 2013. godine bankrotirala, a Deripaska je ostavio državi i Vladi Crne Gore oko 130 miliona evra dugova za kredite koje je podizao.