Fijat i Pežo – zajedno

0

“Fijat Krajsler” i vlasnik “Pežoa” PSA planiraju da udruže snage kroz učešće 50-50 kako bi stvorili četvrtog najvećeg proizvođača automobila i time pokrenuli novi talas konsolidacije u auto-industriji. “Fijat” i PSA su saopštili da im je namera da stvore korporaciju vrednu 50 milijardi dolara sa sedištem u Holandiji, navodi Rojters.

Taj potez je objavljen samo pet meseci nakon što je FCA odustala od pregovora o spajanju sa najvećim “Pežoovim” rivalom “Renoom”.

Ideja o zajedničkom nastupu na tržištu dolazi u vreme kada se proizvođači automobila suočavaju sa globalnim padom potražnje kao i ulaganjem u skupe nove tehnologije poput vozila sa autopilotom i čistije sagorevanje u skladu sa strogim pravilima o emisiji gasova.

“Nadzorni odbor ‘Pežoa’ i uprava direktora ‘Fijat-Krajsler automobila’ jednoglasno su doneli podluku o stvaranju zajedničkog preduzeća po principu 50-50”, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Upravni timovi će u narednim nedeljama finalizovati detalje plana prema kome ove dve korporacije žele da na godišnjem novou uštede 3,7 milijardi evra, bez zatvaranja postrojenja.

Grupa koja uključuje marke “fijat”, “dodž”, “ram”, “krajsler”, “alfa-romeo”, “maserati”, “pežo”, “opel” i druge, omogućiće novoj korporaciji da proizvodi za masovno i premijum tržište automobila, kao i kamione i laka komercijalna vozila.

Oko 80 odsto procesa ujedinjenja moglo bi da se ostvari u naredne četiri godine, uz cenu od 2,8 milijardi evra, objavile su kompanije.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer je pozdravio sporazum, rekavši da će dogovor tim kompanijama dati potreban zamah u industriji koja se brzo menja.

Pariz, koji ima 12 odsto udela u “Pežou”, glavni je krivac za neuspeh pregovora “Fijata” sa “Renoom”. Od “Renoa”, u kome francuska država takođe ima udeo od 15 odsto, traženo je da se usredsredi na postojeći savez koji ima sa japanskim “Nisanom”, podseća Rojters.