Gas – najjače uružje u ovom ratu

Gas – najjače uružje u ovom ratu

Da li se neke od najvećih evropskih firmi spremaju da gas iz Rusije plaćaju po „Putinovim“ uslovima? Hoće li to biti „važna pobeda Kremlja“ na EU terenu? Hoće li milijarde koje iz Evrope stignu u Moskvu zaustaviti ili rasplamsati ambicije Kremlja? Da li je gas najjače oružje u ovom ratu?

Naime, distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj planiraju da otvore račune u rubljama u Gazprombanci u Švajcarskoj, kako bi zadovoljili ruski zahtev za plaćanje u ruskoj valuti, tvrdi Fajnenšel Tajms, pozivajući se na osobe upoznate s pripremama za taj potez. Tvrdi se, takođe, da su na ovaj potez spremni nemački uvoznik gasa Uniper iz Diseldorfa i austrijski OMV.

Pregovori između evropskih kupaca i Gazproma, ruskog dobavljača gasa koji je pod kontrolom države, intenzivirani su kako se približavaju rokovi plaćanja, navode neimenovani izvori FT-a.

Italijanski Eni, takođe veliki klijent Gazproma, još uvek procenjuje svoje mogućnosti, izjavila su dva izvora upoznata s raspravama o ovom pitanju. Ovoj firmi uskoro ističe ugovor sa Gaspromom i nema mnogo vremena da donese odluku.

Ove pripreme zapravo pokazuju da je gas ozbiljno ‘oružje’ i dovode u sumnju sposobnost EU-a da održi jedinstven stav protiv Moskve.

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je da kupci plina iz tzv. neprijateljskih zemalja – što uključuje celu EU – moraju da otvore bankovne račune u stranoj valuti i u rubljama pri Gazprombanci, švajcarskoj finansijskoj trgovačkoj podružnici Gazproma, za plaćanje isporuka gasa. Ova mera je zamišljena kao način neutralizacije sankcija EU-a protiv ruske središnje banke zbog rata u Ukrajini.

Uvoznicima plina u Poljskoj i Bugarskoj, koji su odbili da potpišu plan Kremlja, u sredu su obustavljene isporuke gasa iz Rusije, što je odluka koju je predsednica Evropske unije Ursula von der Lajen naziva ucenom.

Evropska komisija je izdala službene tehničke smernice u kojima priznaje da bi finansijski ‘inženjering’ koji je osmislio Kremlj mogao biti “u skladu sa sankcijama” pod određenim uslovima. To bi rezultiralo time da bi Rusija mogla pristupiti milijardama prihoda od gasa za podršku svojoj valuti i i privredi, navode u Briselu.

Prema novom ruskom mehanizmu, evropske firme bi trebalo da nastave plaćanje Gazprombanci u evrima, osiguravajući tako da ne prekrše režim sankcija. Ruska bi banka, koja nije pod sankcijama EU-a, tada na njihov zahtev konvertirala depozite u evrima u rublje na drugom računu otvorenom na njihovo ime, za dalje plaćanje Rusiji.

Savetnici EK-a zaključili su da bi svaki potez EU-a da uvede sankcije Gazprombanci, mogao da ugrozi postojeći mehanizam plaćanja ruskog plina, što bi rezultiralo katastrofalnim prekidom isporuka u evropski blok.

Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsednik EK-a, izjavio je da odlučuju firme koje uvoze gas i pozvao ih da se drže slova tih ugovora.

“Cene su dogovorene u evrima ili dolarima. Dakle, plaćate taj i taj iznos evra za određenu količinu gasa. Kraj priče”, rekao je on.

Priznao je da je odluka Rusije da prekine snabdevanje plinom Bugarskoj i Poljskoj ipak izazov. “Važno je očuvati jedinstvo EU-a u tom pogledu i ne bismo smeli popuštati pred ovakvom vrstom ucene”, rekao je Dombrovskis.

Austrijski OMV je objavio da je analizirao zahtev Gazproma o načinima plaćanja u svetlu sankcija EU-a i da radi na rešenju koje je u skladu sa sankcijama.

Njemački vicekancelar Robert Habek, izjavio je da je ruski mehanizam plaćanja “put koji nam je označila EU”.

“To je put koji je kompatibilan sa sankcijama, a koliko sam shvatio, njemačke firme koje to rade na ovaj način u skladu su sa svojim ugovorima”, rekao je Habek. “Većina zemalja EU koristi ovaj pristup”.