Florida šalje Teksasu hiljadu vojnika

Florida šalje Teksasu hiljadu vojnika

Guverner Floride Ron de Santis izjavio je danas da će poslati trupe Državne garde Floride i Nacionalne garde u Teksas da pomognu u naporima ove savezne države da se izbori sa povećanim prilivom ilegalnih migracija na granici Sjedinjenih Država i Meksika.
„Svaka država ima pravo da brani svoj suverenitet i zadovoljstvo nam je da povećamo našu podršku Teksasu dok radi na zaustavljanju invazije preko granice”, naveo je De Santis u saopštenju. „Naša podrška će pomoći Teksasu da ojača dodatne barijere duž granice, uključujući žilet žicu. Nemamo državu ako nemamo granicu”.
Florida nudi bataljon od hiljadu vojnika
Florida nudi Teksasu bataljon Nacionalne garde – otprilike 1.000 vojnika – koji će biti raspoređeni na osnovu potreba Teksasa, navodi se u saopštenju.
Vojnici će se pridružiti grupi od više od 90 policajaca Floride koji su već raspoređeni na granici, dodaje se u saopštenju i kaže da su dodatni resursi za sprovođenje zakona u pripravnosti i spremni da budu raspoređeni na zahtev Teksasa, navodi se u saopštenju.
Državna garda Floride je spremna za brz odgovor u vanrednim situacijama, operacijama koje se tiču javne bezbednosti i humanitarne pomoći, saopštio je direktor Državne garde Floride Mark Timi.
Ovaj potez je usledio usred spora između državnih zvaničnika Teksasa i Bajdenove administracije koji se spore u vezi sa bezbednošću granice.
Prošlog meseca, američki Vrhovni sud izdao je privremenu naredbu kojom se dozvoljava federalnim agentima granične patrole da uklone barijere od žilet žice koje je postavio Teksas. Međutim, guverner Teksasa Greg Abot zadržao je pravo države da čuva svoj deo američke granice s Meksikom, navodeći kao argument neuspeh federalne vlade da obezbedi granicu.
Više od dvadeset drugih državnih zvaničnika širom SAD, uključujući De Santisa, podržalo je Abota u ovom sporu.
Pre mesec dana registrovano više od 300 hiljada ilegalnih prelazaka granice
Abot je izjavio da Teksas neće dozvoliti federalnoj graničnoj patroli da „ikada više priđe tom području”.
Teksaške službe su preuzele kontrolu nad područjem parka Šelbi u okviru akcije „Usamljena zvezda” (Lone Star) koja traje od 2021. godine, a čiji je cilj suzbijanje ilegalnih imigracija.
Osim što imaju svoje patrole, vlasti u Teksasu su prošle godine stavljale imigrante u autobuse i slale ih u gradove koji imaju demokratske gradonačelnike, poput Vašingtona ili Njujorka. Prema zvaničnim podacima, u decembru 2023. godine policija je registrovala više od 300.000 ilegalnih prelazaka granice, što se smatra rekordnim brojem u jednom mesecu a veliki broj ilegalnih ulazaka upravo ide kroz Teksas.
Tenzije između teksaških i federalnih vlasti su dodatno eskalirale kada su se sredinom januara u reci Rio Grande udavili jedna odrasla osoba i dvoje dece.
Federalne vlasti optužuju Teksas jer im je zabranio da brodovima patroliraju rekom u potezu koji su zatvorile teksaške vlasti i navode da su eventualno mogli da reaguju da su videli migrante u reci blizu parka Šelbi.
Vojska Teksasa to negira i tvrdi da su meksičke vlasti pronašle tela migranata i pre nego što su federalne službe htele da priđu zatvorenom području.