Ka Teksasu ide 700 hiljada ljudi

Ka Teksasu ide 700 hiljada ljudi

U Teksasu je za sutra najavljen ogroman protest. Konvoj kamiona pod nazivom “Vratimo našu granicu” krenuo je u ponedeljak iz Virdžinije i kreće se prema granici. Organizatori najavljuju dolazak 700.000 ljudi. Traže od Bajdena da poduzme mere kako bi se smanjila migracija.

“Mi smo samo obični građani, farmeri, rančeri, penzionisani policajci. Nismo neki ludi teoretičari zavere. Biće ovo mirno okupljanje Amerikanaca svih političkih klasa i svih etničkih pripadnosti. Imamo kamiondžije, roditelje, motocikliste… Kad bi ljudi mogli da doveu konje, učinili bi i to. Znam da govorimo o brojkama od 700.000 ljudi, a možda će biti i više od toga”, rekla je organizatorka Kim Jeter.

Tvrdi da se ne protive imigraciji, ali da su “stvari izmakle kontroli”.

Podsetimo, zbog pitanja migranata izbio je i ozbiljan sukob savezne vlade i Teksasa. Guverner Teksasa, republikanac Greg Ebot, postavio je žicu na granicu, ali Vrhovni sud je naredio da se žica ukloni. Ebot tvrdi da Teksas ima pravo na “samoobranu” i da će se suprotstaviti federalnim snagama ako bude potrebno. Podržalo ga je 26 republikanskih guvernera koji kažu da su spremni pružiti vojnu podršku Teksasu.

Trampovi republikanci se protive dugoočekivanom političkom sporazumu o zaustavljanju ulazaka migranata iz Meksika u SAD, koji bi danas trebalo da se objavi u američkom Senatu. Taj sporazum bi trebalo da omogući slanje američke pomoći Ukrajini i Izraelu. Predsednik SAD Džo Bajden zatražio je od Kongresa u oktobru da odobri predlog zakona o hitnoj potrošnji od 106 milijardi dolara, uključujući 61 milijardu dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael. Taj je zahtev zaustavljen insistiranjem republikanaca da se veže uz promene u useljeničkoj politici.

Senatorka Kirsten Sinema, jedna od troje dvostranačkih pregovarača koji su mesecima radili na dogovoru o granici, izjavila je da će sporazum okončati praksu puštanja migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku granice, pružiti hitno ovlašćenje za zatvaranje granice i obnoviti sistav azila u SAD-u. “Menjamo politiku dramatično”, rekla je ta nezavisna senatorka iz Arizone.

Donald Tramp je pozvao zakonodavce da odbace svaki dogovor uoči predsedničkih izbora, koji će odrediti kontrolu nad Belom kućom i Kongresom. Čelnik većine u Senatu, demokrata Čak Šumer najavio je da će se prvo glasanje Senata o dodatnom paketu pomoći održati najkasnije sledeće srede.

Granica SAD-a i Meksika glavno je pitanje za republikance, s rekordnim brojem migranata uhvaćenih u ilegalnom prelasku u SAD otkako je Bajden preuzeo dužnost 2021. godine. Američka granična patrola uhapsila je oko 2 miliona migranata na granici u 2023., što je slično rekordnom broju tokom prve dve godine Bajdenovog mandata.

Emigracija je takođe druga najveća briga za Amerikance, prema anketi Reuters/Ipsos objavljenoj u sredu. Oko 17 posto ispitanika reklo je da je to njihova najveća briga, što je nagli porast u odnosu na decembar.