Fon Kramon se nada potpisima u Ohridu

Fon Kramon se nada potpisima u Ohridu

Viola fon Kramon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, očekuje da će kosovski premijer i predsednik Srbije staviti potpise na sporazum ove nedelje u Ohridu.


Pošto su se 27. februara usaglasili sa tekstom Evropskog predloga koji je u međuvremenu postao Sporazum, Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić sastaju se ponovo i to ovog vikenda u Ohridu da bi razgovarali o implementacionom aneksu.


Uoči novog susreta, izaslanik EU, Miroslav Lajčak, posetio je prošle nedelje Kosovo, gde je od Kurtija dobio predloge za implementaciju evropskog sporazuma.


Lajčak danas dolazi u Beograd, gde takođe očekuje da mu i Vučić iznese svoje viđenje implementacije onoga sa čim su se dve strane složile krajem februara u Briselu.


Nemački ambasador u Prištini smatra da je dogovor „na dohvat ruke“, i da dve strane ne bi trebalo da propuste priliku.


Ujedno je pozvao Prištinu da „sada“ formira ZSO, jer će „mnogo da dobije“, te naglasio da će ovaj sporazum da ubrza evroatlantske integracije Kosova, ali i da je „istorijska šansa na putu pune normalizacije i uzajamnog priznavanja“.


U međuvremenu se na istoj platformi oglasila izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo, navodeći da je saglasna sa navodima koje je izneo Rode.


„Toliko se nadam da ćemo videti oba potpisa – Kosova i Srbije, na sporazumu krajem sledeće nedelje u Ohridu“, naznačila je Viola fon Kramon.


Precizira da će ovo biti veliki korak „ka EU integracijama“ za, kako je navela, „obe zemlje“.