Robija od 40 godina za odavanje tajni CIA-e

Robija od 40 godina za odavanje tajni CIA-e

Džošua Šulte, nekadašnji softverski inženjer američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji je Vikiliksu otkrio najviše poverljivog materijala te agencije u njenoj istoriji, osuđen je na 40 godina zatvora. Šulte (35) je osuđen zbog organizovanja najvećeg curenja poverljivog materijala u istoriji CIA, a te informacije je otkrio Vikiliksu.


Federalni tužioci su naveli da je curenje poverljivih informacija imalo katastrofalne posledice po CIA i da u Šulteovom postupku nije bilo altruističkog motiva.


Američki sud je u avgustu potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju pravde.


Tužioci tvrde da je Šulte hteo da se osveti nadređenima koji su ga premestili na drugo radno mesto, ukinuli neke od njegovih IT privilegija i kritikovali ga zbog njegovog ponašanja.


Šulte je osuđen u julu 2022. godine po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i po jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), pošto je prosledio poverljive materijale Vikiliksu.


Vikiliks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže.


Informacije koje je dao između ostalog su otkrile da je CIA hakovala pametne telefone u špijunskim operacijama kao i nastojanje Agencije da pretvori televizore povezane na internet u uređaje za prisluškivanje.


CIA je saopštila da je Šulte “direktno ugrozio osoblje, programe i imovinu Agencije i ugrozio nacionalnu bezbednost SAD”.


Šulte je prošlog septembra takođe osuđen za posedovanje dečje pornografije.