Kongres SAD priznao genocid nad Jermenima

0

Predstavnički dom Američkog kongresa usvojio je rezoluciju u kojoj je formalno priznao genocid nad Jermenima. To je prvi put da je takva rezolucija usvojena na plenarnoj sednici Kongresa.
Neobavezujuća rezolucija poziva na „sećanje na genocid nad Jermenima“ i „odbacivanje pokušaja (…) povezivanja američke vlade s negiranjem genocida nad Jermenima“ kao i podučavanje o tom istorijskom događaju. Za rezoluciju je glasalo 405 od 435 prisutnih kongresmena, i demokrata i republikanaca, dok je 11 bilo protiv. Ishod glasanja je propraćen aplauzima.
Turska je odmah reagovala i snažno osudila „politički čin lišen razuma, namenjen isključivo jermenskom lobiju i antiturskim grupama“.
Genocid nad Jermenima priznaje 30 država, kao i istoričari. Prema procenama, trupe Otomanskog carstva, saveznika Nemačke i Austro-Ugarske, tokom Prvog svetskog rata su ubile između 1,2 i 1,5 miliona Jermena.
Međutim, Turska odbacuje upotrebu termina „genocid“ i sa svoje strane govori o međusobnim masakrima tokom građanskog rata i gladi koji su na obe strane uzrokovali stotine hiljada mrtvih.
„Previše često se, tragično, negira užasavajuća stvarnost tih zločina. Mi danas jasno kažemo, u ovoj sali, s ciljem da se ovo ureže u mermer povesti Kongresa: varvarska dela počinjena protiv jermenskog naroda predstavljaju genocid“, rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi.
Prema procenama, između pola miliona i 1,5 miliona Amerikanaca je jermenskog porekla.
Predsednik SAD Donald Tramp je u aprilu 2017. ocenio masakr Jermena iz 1915. kao „jedan od najgorih masovnih zločina 20. veka“. Iako on tada nije izgovorio reč „genocid“, Turska je besno reagovala i osudila „dezinformacije“ i „pogrešne definicije“ američkog predsednika.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime