Georgiev menjao reči – pevao “Herceg Novi je Srbija”

0

Iz CP navode da su na pomenutom koncertu istupima govornika, podržanih, kako kažu, „organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje“, preneo je portal RTCG.

Izvodile su se, kažu, pesme „Tamo daleko“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, koje su „osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgieva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”.

IZ CP kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu „Tamo daleko“ po Srbiji, pevao stihove „Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija“.

– Ovaj put je pevajući o Srbiji “kraj mora“, jasno, u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju – navodi se u saopštenju ovog udruženja, čiji je jedan od osnivača Stevo Vučinić, koji je i predsednik Saveta kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

Smatraju da naknadni pokušaj da se, kako tvrde, relativizuje odgovronost samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije, a posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao „srpski grad“.

Iz tog udruženja očekuju da će crnogorsko tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi, iako im, kako kažu, iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv Mitropolije crnogorsko-primorske.

To je, smatraju u CP, dovelo do toga da „Mitropolija crnogorsko-primorska još još bezobzirnije ne poštuje zakone Crne Gore, vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike tzv. CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima“.

Oni su pozvali nadležne državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove MCP