Google objavljuje podatke o kretanju

0

Kompanija Google će od petka objavljivati podatke o lokaciji korisnika širom sveta kako bi vladama omogućio merenje efikasnost preporuka o takozvanoj socijalnoj distanci, uvedenih radi zaustavljanja pandemije COVID-19.

Izveštaji o kretanju korisnika u 131 zemlji biće dostupni na posebnoj web stranici i “grafikonima će se pokazivati kretanja tokom vremena”, navodi se u postu na jednom od Googleovih blogova.

Trendovi će prikazivati “povećanje ili smanjenje poseta ” na lokacije poput parkova, trgovina, kuća i mesta rada, a ne “apsolutni broj poseta”, rekao Jen Ficpatrik iz Google Maps, i glavni zdravstveni direktor firme Karen DeSalvo.

Na primer, u Francuskoj su se posete restoranima, kafićima, trgovačkim centrima, muzejima ili tematskim parkovima smanjile za 88 posto.

Lokalne trgovine u početku su zabeležile skok od 40 posto kada su uvedene mere karantina.

Nikakve “lične informacije koje se mogu identifikovati”, poput lokacije, kontakata ili pokreta pojedinca neće biti dostupne, navodi se u postu.

Od Kine do Singapura do Izraela, vlade su naložile elektronski nadzor kretanja svojih građana u nastojanju da ograniče širenje virusa, koji je zarazio više od milion ljudi i ubio preko 50.000 širom sveta.

U Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama tehnološke firme počele su deliti “anonimne” podatke s pametnih telefona kako bi bolje pratile kretanje.

Čak i Nemačka koja poštuje privatnost razmišlja o korišćenju pametne aplikacije kako bi pomogla u upravljanju širenjem bolesti.

Ali aktivisti kažu da autoritarni režimi koriste koronavirus kao izgovor za suzbijanje neozavisnog govora i povećanje nadzora.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime