Gradonačelnici odbili ponudu KFOR-a

Gradonačelnici odbili ponudu KFOR-a

Gradonačelnici četiri opštine sa severa Kosova ponovili su da su u razgovoru sa komandantom Кfora dobili predlog da se albanski specijalci u blizini Jarinja i Brnjaka zamene vojnicima Кfora, a da jednostrana odluka Prištine o oduzimanju srpskih tablica i ugrožavanje slobode kretanja ostane na snazi, što, kako su naveli, u konsultacijama sa narodom nije prihvaćeno.

U saopštenju dostavljenom medijima se ističe da im je želja da na ovaj način još jednom javnost informišu o razvoju događaja i spreče dezinfirmacije koje plasira Priština kako bi “opravdala podizanje tenzija u srpskim opštinama na severu Кosova i Metohije i slanje do zuba naoružanih formacija u naše opštine”.

U konsultaciji sa našim građanima smo ovakav predlog jednoglasno odbili. Naš narod i mi, njegovi predstavnici, nismo spremni da se saglasimo sa namerom Prištine da nas stavi u geta i ukine pravo na slobodu kretanja, koja je vrednost moderne Evrope decenijama unazad i koja bi morala da važi i za Srbe na ovim prostorima”, stoji u saopštenju načelnika opština sa severa.

Dodaje se da će narod na protestima u Jarinju i Brnjaku ostati koliko god bude potrebno, jer se ne mire sa namerom Prištine “da nas stave u kaveze”.

Laž je da nas pogađa nacionalnost onoga ko nam skida tablice, već sama namera da se one skinu. Pa ma koju uniformu taj neko nosio. A prisustvo do zuba naoružanih specijalaca koji prebijaju goloruke Srbe je razlog za masovnost i istrajnost našeg naroda u borbi za pravo na slobodu kretanja. Zato još jednom pozivamo Prištinu da vrati stanje na period pre 20. septembra ove godine, povuče svoje do zuba naoružane formacije, i kroz dijalog sa Beogradom pronađe odgovarajuće rešenje”, poručuju gradonačelnici Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

Prema njihovim rečima, sve drugo će samo podgrejati ionako usijanu situaciju koju “teškom mukom naši predstavnici drže pod kontrolom, dok sa druge strane se naš narod maltretira od Rosu specijalaca”.