Tramp: Kriza do kraja leta?

0

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da bi kriza zbog korona virusa mogla da traje do jula, avgusta, pa i duže, ocenivši da virus nije pod kontrolom u SAD.

Tramp je rekao da je isti slučaj u ostatku sveta i nazvao virus “nevidljivim neprijateljem”.

On je pozvao Amerikance da zaustave veći deo svojih društvenih aktivnosti na 15 dana i ne okupljaju se u grupama većim od desetoro ljudi kako bi se sprečilo širenje korona virusa.

Vlasti u sedam okruga u Kaliforniji pozvali su građane da ostanu kod kuće dok je guverner Nju Džersia Fil Marfi pozvao je građane da ostanu kod kuće posle 20 časova, potpisao izvršnu naredbu kojom se ograničava poslovanje određenih preduzeća i mobilisao pripadnike Nacionalne garde kako bi pomogli u sprovođenju mera za sprečavanje širenja korona virusa.

“Snažno se obeshrabruju sva kretanja koja nisu neophodna i nisu hitna, počevši od večeras svakog dana. Ovo će ostati na snazi u doglednoj budućnosti. Želimo da svi budu kod kuće, a ne napolju”, rekao je Marfi.

On je naglasio da to ne znači eksplicitno uvođenje policijskog časa, preneo je Si-En-En.

“Ovo nije policijski čas, ali se snažno preporučuje i putovanje se snažno obeshrabruje. Ako ne morate da budete na ulicama, ne treba da budete na ulicama”, poručio je Marfi.