Grenel na čelu obaveštajnih službi SAD

0

Predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp imenovao je američkog ambasadora u Nemačkoj I specijalnog izaslanikaza pregovore Kosova i Srbije Ričarda Grenela za vršioca dužnosti direktora nacionalne obaveštajne službe.
“Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću sarađivati sa njim”, napisao je Tramp na Tviteru.
Pozicija direktora nacionalne obaveštajne službe (DNI) formirana je nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. i nadgleda 17 civilnih i vojnih obaveštajnih agencija, uključujući i Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA).

Grenel je u oktobru 2019. imenovan za specijalnog izaslanika američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije. Ta odluka bila je iznenadna, budući da je američka administracija krajem avgusta 2020. već imenovala diplomatu Metjua palmera za specijalnog izaslanika za Balkan za kojeg se smatralo da će se, između ostalog, baviti i dijalogom.

Kritičari su oštro reagovali na vest o novom imenovanju Grenela – što znači da neće trebati odobrenje Senata – ali i zbog njegovog manjka iskustva u obaveštajnim poslovima.
Senator Mark Varner (Warner), najviši demokrata u Senatskom odboru za obaveštajne poslove, rekao je da je taj potez očigledno “napor da se zaobiđe ustavna vlast Senata kako bi se savetovalo i dalo pristanak na tako kritične stavove nacionalne bezbednosti”.
Varner je rekao i da je “predsednik odabrao pojedinca bez ikakvog obaveštajnog iskustva, koji će biti vršilac dužnosti vođe nacionalne obaveštajne zajednice”.

Grenel, zagovornik Trampove politike, zameniće Džozefa Megvajera (Joseph Maguire), koji je na dužnost direktora Nacionalne obaveštajne službe obavljao od avgusta.
Megvajer je imenovan na tu funkciju nakon ostavke Dena Kousta (Dan Coats) na mesto direktora.
Tramp je imao napete odnose s Koustom, koji je podržao zaključak američke obaveštajne zajednice da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. s ciljem promicanja Trampa nad demokratskom suparnicom Hilari Klinton (Hillary Clinton).