Grom udario u avion u kojem je bio Dačić

0

Avion Vlade Srbije kojim je šef diplomatije Ivica Dačić leteo na Bled, gde je počeo Strateški forum, pogodio je grom. Kako se navodi u saopštenju, tragedija je izbegnuta, prisebnošću pilota, avion je bezbedno prizemljen na ljubljanski aerodrom, a ministar Dačić je nastavio put Bleda, gde učestvuje na Strateškom forumu.

Inače, jako nevreme pogodilo je juče Sloveniju i Hrvatsku, gde je u roku od samo dva sata zabeleženo više od 20.000 munja. Dačić predstavljata Srbiju na tradicionalnom Bledskom strateškom forumu, koji je počeo sinoć, a ove godine je posvećen stabilnosti u regionu, održivom razvoju i ekonomskom napretku.

Forum su zvanično otvorili slovenački premijer Marjan Šarec i ministar inostranih poslova Miro Cerar.
Slovenački predsednik Borut Pahor i predsednica Estonije Kersti Kaljulaid govorili su tokom uvodnog panela o prioritetima pred kojima će se naći nova Evropska komisija, pri čemu je Pahor izrazio zabrinutost zbog sadašnjeg zastoja u „obnovi“ same ideje EU.

„EU je, na žalost, u zastoju koji je dublji i kompleksniji od dosadašnjih povremenih uspona i padova“, rekao je Pahor i dodao da za sada nema znakova da će se to prevladati.

„U zastoju je i razvoj same evropske ideje, što povećava opasnost nastavka trenda vraćanja država članica ka nacionalnim politikama, što je suprotno evropskoj ideji“,
upozorio je Pahor.

Prema njegovim rečima, sadašnje stanje „statusa kvo“ u EU ne može dugo trajati, a ono može rezultirati i samim „sutonom evropske ideje“, zbog čega treba razmišljati o jednoj vrsti „sveopšte evropske rasprave o tome kako dalje“, sličnoj diskusiji koja je vođena tokom konvencije o ustavu EU početkom 2000-ih.

Pahor je rekao da su pitanje migracija i Bregzit trenutno presudni za EU.

„Britanci imaju pravo na Bregzit, a EU ima dužnost da učini da šteta za nju bude što manja“, rekao je Pahor i dodao da će glavni zadatak s kojom će se na početku mandata susresti nova EK biti suočavanje sa ilegalnom migracijom.

Naziv ovogodišnjeg foruma je „Izvori stabilnosti i nestabilnosti“, a teme – održivi razvoj, efikasno upravljanje prirodnim resursima, multilateralizam, budućnost NATO-a, protekcionizam kao izvor globalne nestabilnosti, ljudska prava i izazovi EU.