Usvojen izveštaj o Kosovu

Usvojen izveštaj o Kosovu

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Кosovu kojim se poziva Savet EU da hitno donese odluku o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, izražava podrška prijemu u Savetu Evrope, a pet država članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost pozivaju se da to učine, prenosi Reporteri.

Za Izveštaj o Kosovu koji je predstavila izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon u Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta glasalo je 43 poslanika, devet protiv i pet uzdržanih.

Na izveštaj o Kosovu podneto je više od 300 amandmana. Poslanici iz Španije tražili su da se iz izveštaja izbace sve reference koje tretiraju Kosovo kao državu.

Pojedini poslanici krajnje desnice, uglavnom iz Nemačke i Francuske, predložili su da umesto pozivanja na viznu liberalizaciju, treba reći da vize ne treba liberalizovati u bliskoj budućnosti.

Kako se navodi u dokumentu, Evropski parlament je zadovoljan što se Kosovo pridružilo svim stavovima Evropske unije, u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu, gde je posebnom rezolucijom uvelo sankcije.

Nakon glasanja u Odboru za spoljne poslove, izveštaj će biti razmatran i usvojen kao rezolucija Evropskog parlamenta. Te rezolucije imaju političku težinu, ali nisu obavezujuće.