„Srpski“ dronovi nad Kninom?

„Srpski“ dronovi nad Kninom?

Protekle nedelje više letećih objekata, sličnih dronovima, nadletalo je širi prostor Knina, u blizine dve kasarne Golubić i Potkonje, a potom se vratili prema Bosni i Hercegovini , odakle su i doleteli. To je podiglo na noge vojni, policijski i obaveštajni sistem Hrvatske, pišu zagrebački mediji. Neuobičajene aktivnosti u vazduhu iznad kasarni, nisu otkrivene radarima, već su ih primetili stražari u kasarnama. Nastala je drama u vojnim krugovima jer ispada da je hrvatska vojska nemoćna, javljaju mediji.

Angažovne su specijalne policjske i vojne snage i agenti tajnih službi.

Za sada postoje dve teorije o pojavi letelica. Prva je da ih je podigla neka kriminalna grupa, radi snimanja terena, kako bi utvrdili nove krijumčarske puteve za šverc robe i ljudi preko granice BiH, ali se ne isključuje ni mogućnost vojne špijunaže , piše Jutarnji list.

Druga teorija je da letelice šalju „Srbi u saradnji sa Rusima“. U ovu teoriju , kako tvrde mediji, najviše veruju vojnoobaveštajni krugovi i potkrepljuju je tvrdnjom da je Hrvatska zadnja „odbrambena linija“ NATO-a prema BiH i Srbiji, posebno u kontekstu novih geopolitičkih zbivanja.

Najpre se smatralo da su avioni, ali se nisu videli na radaru. Onda su videli dronove sačetiri i osam elisa. Najveća je bila, procenjuje se, dimenzija tri puta tri metra. Bile su, bez oznaka. Letelice dolazesvakodnevno , od šest popodne, do deset uveče. Pre nekoliko dana u vazduhu ih je bilo sedam ili osam. A pre nekoliko dana su se spustile na 300 metara od zemlje, pa su ih snimili mobilnim telefonima.

Informaciju o letelicama ima i hrvatski sabor. Ima tumačenja da je u pitanju „stari“ trik komande hrvatske vojske, kako bi se podigla budnost u kasarnama. Ali, čini se da je vest o letelicama više uzbudila javnost nego vojne krugove.