Gutereš: „ Opasnost od sloma svetskih ekonomskih sistema“

Gutereš: „ Opasnost od sloma svetskih ekonomskih sistema“

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na samitu Asocijacije nacija jugoisočne Azije u Džakarti upozorio na opasnost od fragmentacije i „velikog loma” svetskih ekonomskih i finansijskih sistema.
U govoru na samitu ASEAN-a, na kojem učestvuju i SAD, Kina, Japan i druge države, Gutereš je pozvao svetske lidere da pronađu mirnodopska i inkluzivna rešenja za izazove s kojima se svet suočava, preneo je Rojters. „Postoji stvarna opasnost od fragmentacije – velikog sloma u svetskim ekonomskim i finansijskim sistemima, s razilazećim strategijama u tehnologijama i veštačkoj inteligenciji i konfliktnim bezbednosnim okvirima”, rekao je generalni sekretar UN. Gutereš je pozvao na uspostavljanje mehanizma za pružanje pomoći zaduženim privredama u razvoju, suspenziju plaćanja (dugova), duže rokove zajmova i niže kamatne stope.
Takođe je podržao preusmeravanje i dodatnih 100 milijardi dolara iz programa specijalnog povlačenja sredstava Međunarodnog monetarnog fonda preko multilateralnih razvojnih banaka kako bi se povećala likvidnost i izašlo u susret potrebama zemalja u razvoju. Gutereš je takođe rekao da ostaje „duboko zabrinut” zbog sve gore situacije u Mjanmaru, gde je od 2021. na snazi vojni puč, kad je reč političkim, ljudskim i humanitarnim pravima. „Ponavljam svoj hitan poziv vojnim vlastima u Mjanmaru da saslušaju težnje svog naroda, oslobode sve političke zatvorenike i otvore vrata povratku demokratskoj vladavini”, rekao je on.
Istovremeno, na Forumu Istočne Azije, u okviru samita ASEAN, predsednik Indonezije Džoko Vidodo pozvao je lidere učesnike foruma da otklone tenzije i ne stvaraju nove sukobe ili ratove, preneo je Rojters. Indonezija, koja predsedava ASEAN-u ove godine, takođe je pozvala da forum bude mesto saradnje, a ne zaoštravanja međudržavnih rivalstava. Očekuje se da će svetski lideri danas, poslednjeg dana samita ASEAN-a, imati seriju sastanaka posvećenih bezbednosti i trgovini, u trenutku dok se neka područja suočavaju s tinjajućim tenzijama i otvorenim konfliktima. Uz zemlje članice ASEAN-a, na samitu učestvuju potpredsednica SAD Kamala Haris, premijer Kine Li Ćijang i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i lideri partnerskih zemalja – Japana, Južne Koreje, Indije, Australije i drugi.