Hapšenja na Severu Kosova

0

Uhapšeni policajci Srbi, Bošnjaci i Albanci, policijska akcija na severu i jugu – u svih šest opština administrativne celine Sever Kosova.
Kosovska policija oglasila se i trećim saopštenjem od jutros u vezi sa akcijom koja je i dalje u toku na Severu. „Tokom današnje policijske akcije, koja je još uvek u toku, uhapšeni su pripadnici kosovske policije srpske, albanske i bošnjačke nacionalnosti.
„Policijska operacija koja se sprovodi u nekoliko regiona, uključujući Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Severnu i Južnu Mitrovici, Srbicu i Drenicu, rezultirala je hapšenjem osumnjičenih pripadnika policije različitih nacionalnosti“, navodi se u najnovijem saopštenju Kosovske policije.

Dodaju da su se pored oružanog otpora u Severnoj Mitrovici, susreli i sa blokadom puteva, koja je zaustavila prolaz službenih vozila, „zbog čega su bili primorani da koriste neophodna sredstva kako bi uklonili blokadu puteva kako bi nastavili sa operacijom“.
„Usled stvorenih prepreka i opstrukcija policijskih akcija na terenu od strane nekih građana u Severnoj Mitrovici, Kosovska policija privela je nekoliko građana umešanih u ove slučajeve“, stoji u saopštenju. Vučić i Tači na sastancima sa svojim strukturama bezbednosti

Kako beogradski mediji prenose, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu. I u Prištini je u toku sastanak kosovskog predsednika sa kosovskim bezbednosnim strukturama

Beogradski mediji izveštavaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio predstavnike EU da će Srbija reagovati ako se „ROSU ne povuče sa Severa Kosova i Metohije“. Dalje navode i da su primećeni pokreti Vojske Srbije i policije ka Kosovu.
Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači, kako pak prenose kosovski mediji, okupio je sve svoje sigurnosne strukture. Naime, navode da su viđeni kako ulaze jutros u Tačijevu kancelariju – direktor Kosovske obaveštajne agencije Špend Mađuni, direktor policije Rašit Ćaljaj, ali i predstavnici pravosudnih institucija.

Na srpskim televizijama sa nacionalnom frekvencijom u Beogradu, u toku su neprekidne vanredne vesti i programi. Policijska akcija na Severu udarna je vest i u Prištini. U tri policijska saopštenja do sada, pominje se „oružani otpor u Severnoj Mitrovici“.
U samom gradu, međutim, za sada je mirno.

Napetost u Zubinom Potoku

Nekoliko građana Zubinog Potoka je povređeno, pretpostavlja se gumenim mecima, a policija je bacala i šok bombe. Iz ove opštine inače stižu informacije o incidentima, pre svega u delu poznatom kao Klisura, u blizini mesta Varage, koje ne uspevamo da potvrdimo preko zvaničnog izvora. Kosovska policija je potvrdila da je došlo do „oružanog otpora“ na Severu i ranjavanja jednog pripadnika Kosovske policije, ali nisu naveli i mesto gde se to desilo. Na nekoliko mesta u opštini Zubin Potok postavljene su barikade.

Prethodno su građani u znatno manjem broju bili okupljeni na glavnom trgu u centru grada, među kojima su bili i starešine hrama Sv. Dimitrije, kao i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević, koji nije davao izjave za medije.
Portal Kalzo javlja da je oko 9 i 30 iz policijske stanice u Južnoj Mitrovici nekoliko oklopnih vozila krenulo prema Zubinom Potoku. Na snimku je moguće videti najmanje četiri oklopna vozila koja izlaze iz dvorišta policijske stanice. Ovaj portal navodi da je do sada uhapšeno deset osoba.