Plan akcije policije na Cetinju donet pred zoru

0

Policija je pokušavala do krajnje mere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz bezbednosnog sektora u Podgorici. Plan da policija probije barikade postavljene na više mesta tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, a potom gotovo istovremeno iz vazduha u manastir spuste crkvene velikodostojnike, donet je pred zoru, u noći između subote i nedelje.

Koordinator službi bezbednosti Dritan Abazović, njegovi savetnici, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i direktor Uprave policije Zoran Brđanin iz kabineta potpredsednika komandovali su akcijom.

Na terenu su bili pomoćnici Brđanina – Dejan Knežević, Miloš Rakonjac i Dragan Gorović, kao i načelnik Centra bezbednosti Goran Jokić sa saradnicima.

Policija je pokušavala do krajnje mere da ostane tolerantna i ne bi reagovali da nisu počeli napadi na službenike Uprave policije. I dan ranije, gotovo 30 sati policajci su trpeli uvrede, kamenovanje, guranje, psovke. Imali su naređenje da budu tolerantni i tako su se i ponašali”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz bezbednosnog sektora.

On je objasnio da je rukovodstvo policije moglo da donese odluku da barikade na magistralnim putevima “razbije” još tokom prvog dana, kao i da rastera okupljene demonstrante, ali da taktički nisu to uradili.

Da smo razbili proteste i barikade već prvog dana oni bi se vrlo brzo konsolidovali i ponovo okupili. Ciljano to nismo radili do momenta kada je mitropolitu Joanikuju i patrijarhu srpskom Porfiriju trebalo obezbediti nesmetan prolaz do manastira”, rekao je isti sagovornik.

On je kazao da je jučerašnja akcija pokazala jedinstvo bezbednosnog sistema.