Hrvatski vojnici u sastavu KFOR-a

Hrvatski vojnici u sastavu KFOR-a

Na Kosovo danas stiže 130 pripadnika hrvatske vojske, među kojima je i šest žena, potvrdilo je hrvatsko ministarstvo odbrane.

Hrvatski kontingent kreće iz kasarne u Našicama u NATO operaciju KFOR-a.

Podsetimo, prethodna najava Zagreba iz maja meseca o slanju vojnika na Kosovo, tj. uvećanju vojnog kontingenta pri sastavu KFOR-a, izazvala je brojne optužujuće reakcija na relaciji Beograd-Zagreb.

U Prištini je tada boravio hrvatski ministar spoljnih poslova, Gordan Grlić Radman, koji je saopštio ovu vest, dok su ujedno prištinski mediji preneli da će Hrvatska formirati vojni kamp na Kosovu, pozivajući se upravo na navode Grlić Radmana.

Beogradskim zvaničnicima najviše je zasmetala upravo vest o otvaranju vojnog kampa, nakon čega se više njih oglasilo sa optužbama na račun Zagreba i kritikama da se na taj način krši Rezolucija 1244.

Slale su se poruke o tome da su Hrvati i Albanci „braća po oružju“, dok je ujedno predsednik Srbije poručio da Hrvatska želi da ponizi Srbiju, ali i da se „varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma“.

Sa druge strane, iz Hrvatske su stizale poruke da su spekulacije iz Beograda o „drugačijim vojnim aktivnostima“ osim onih usmerenih ka miru u regionu krajnje smešne i apsurdne.

Predsednik Hrvatske je i prethodno poručivao da slanjem vojnika na Kosovo Hrvatska ne želi da provocira Srbiju i podsetio da je hrvatska vojska na Kosovu već godinama. Kako je takođe maja meseca kazao, svoje prisustvo uvećavaju zbog toga što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.