Irak proterao švedskog ambasadora

Irak proterao švedskog ambasadora

Irak je proglasio švedskog ambasadora u Bagdadu personom non grata nakon još jednog skrnavljenja Kurana ispred džamije u Stokholmu. Kriza je eskalirala nakon što su vlasti u toj skandinavskoj zemlji izdale dozvolu za protest na kojem je najavljivano spaljivanje muslimanske svete knjige.

Stotine Iračana upali su i zapalili švedsku ambasadu preko noći, nekoliko sati pre planiranog spaljivanja Kurana, što se na kraju nije dogodilo. Ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem saopštio je da je osoblje bezbedno, ali da lokalne vlasti nisu ispunile svoje obaveze prema Bečkoj konvenciji o zaštiti diplomatskih misija.

Vlada u Bagdadu je u saopštenju reagovala upozorenjem da bi “svako ponavljanje incidenta spaljivanja Svetog Kur’ana na švedskoj teritoriji” zahtevalo prekid diplomatskih odnosa.

Napad su organizovale pristalice šiitskog sveštenika Muktade al-Sadra, koji je jedna od najuticajnijih ličnosti u Iraku, sa stotinama hiljada sledbenika.

Prvog dana Kurban-bajrama, krajem juna, ispred džamije u Stokholmu, 37-godišnji Salvan Momika je, zajedno sa još jednim demonstrantom, najpre stao na svetu knjigu muslimana, zatim je na nju stavio komade slanine, pocepao i spalio nekoliko stranica, a na kraju šutnuo Kuran. Protest, najavljen u ime slobode govora, zvanično su odobrile švedske vlasti, prema zakonima zemlje. Salvan je tada zapretio da će ponoviti svoj protest.

Iran, Irak, Saudijska Arabija i druge muslimanske zemlje Bliskog istoka opisali su ono što se dogodilo kao opasnu, neprihvatljivu i sramnu provokaciju, a Maroko i Jordan opozvali su svoje ambasadore u švedskoj prestonici.