CIA: Iskoristićemo pobunu „Vagnera“

CIA: Iskoristićemo pobunu „Vagnera“

Direktor CIA Vilijam Berns izjavio je da je pobuna paravojne grupe „Vagner” u Rusiji prilika da se iskoristi kao pukotina u vlasti Vladimira Putina. Takva prilika, kako je rekao, se javlja jednom u generaciji.
On je naveo da ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procene predsednika Vladimira Putina, a posebno nakon kratke pobune paravojne grupe.
„Javila su se neka dublja pitanja o Putinovim procenama, o njegovoj otuđenosti od događaja, pa čak i o njegovoj neodlučnosti. Za mnoge Ruse, koji su navikli na Putina kao nekoga ko čuva mir, pitanje je bilo da li je car go ili zašto mu treba toliko vremena da se obuče”, rekao je Berns na bezbednosnom forumu u Aspenu, prenosi Blumberg.
Šef CIA je dodao da će ruski predsednik verovatno pronaći način da se osveti šefu „Vagnera” Jevgeniju Prigožinu i eliminiše ga na duže staze.
„Da sam na Prigožinovom mestu, ne bih otpustio svog degustatora hrane”, poručio je Berns. Govoreći o ruskom generalu Sergeju Surovikinu, koji je možda unapred znao da će doći do pobune, Berns je rekao: „Mislim da trenutno ne uživa mnogo slobode”.
Kada je reč o ukrajinskoj kontraofanzivi, direktor Centralne obaveštajne agencije naveo je da je i dalje optimista, dodavši da Rusija ima značajne „strukturne slabosti”.
„Biće to težak posao, ali mi ćemo učiniti sve što možemo kao obaveštajna agencija da pružimo onu vrstu obaveštajne podrške i razmene podataka koja će pomoći Ukrajincima da napreduju”, rekao je Berns.
Prvi čovek američke CIA govorio je i o Kini, rekavši da je agencija „postigla napredak” u obnovi svoje obaveštajne mreže u toj zemlji.
On je dodao da kineski predsednik Si Đinping i njegovo vojno rukovodstvo verovatno imaju sumnje kada je reč o tome da li bi mogli da izvedu uspešnu invaziju na Tajvan „po prihvatljivoj ceni” za Peking.
„Putinovo iskustvo u Ukrajini verovatno je pojačalo neke od tih sumnji”, rekao je Berns.