Iran može sa 9 raketa da gađa Izrael

Iran može sa 9 raketa da gađa Izrael

Iran poseduje devet tipova projektila, čiji domet omogućava da se pogodi teritorija Izraela, izvestila je iranska novinska agencija ISNA, nakon izraelskog napada na iranski generalni konzulat u Damasku ranije ove nedelje.
„Posle zločinačkog napada izraelskog režima na iranski konzulat u Damasku, iranski odgovor na ovaj zločin baciće tešku senku na Izrael“, navodi se u tekstu koji prati infografika koja prikazuje širok spektar raketa čiji domet omogućava da se pogodi Izrael.
Infografika koju je predstavila ISNA prikazuje 9 balističkih projektila: „Sadžil, Hejbar“ (četvrta generacija projektila Horamšahr), „Emad“, „Šahab-3“, „Gadr“, „Pave“, „Fatah-2“, „Hejbar“ Šekan“, „Hadž Kasem“. Brzina predstavljenih raketa kreće se od 5 do 14 maha (od 6.120 km/h do 17.136 km/h).
Agencija je objavila tekst u svetlu pojačanih tenzija u regionu Bliskog istoka nakon vazdušnog udara koji su izraelske vazduhoplovne snage izvele u ponedeljak na zgradu iranskog generalnog konzulata u Damasku. Korpus Islamske revolucionarne garde Irana (elitne jedinice vojske) saopštio je da je ubijeno sedam njihovih oficira, uključujući dva viša generala-savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta snaga za Siriju i Liban, i njegovog zamenika, generala Mohameda Hadija Hadži Rahimija.
U zgradi konzulata nalazila se i rezidencija iranskog ambasadora u Arapskoj Republici Hoseina Akbarija, on nije povređen. Kako se navodi u saopštenju sirijskog Ministarstva odbrane, zgrada konzulata je uništena u napadu.
Iranski predsednik Ibrahim Raisi rekao je da će Izrael platiti visoku cenu za napad, a lideri pokreta otpora u regionu rekli su da je neophodno iskoristiti sve moguće resurse u konfrontaciji sa Izraelom za podršku palestinskom pokretu Hamas i drugih naoružanih palestinskih grupa u Pojasu Gaze, prenosi Sputnjik.