Ekstremno komplikovani Bregzit

0

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker upozorio je da će situacija postati “ekstremno komplikovana” ako britanski parlament u subotu odbije sporazum o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.
“Ukoliko to bude slučaj, naći ćemo se u ekstremno komplikovanoj situaciji”, rekao je Junker na kraju prvog dana samita EU.
Članice EU su jednoglasno usvojile sporazum postignut uoči samita, ali će britanski premijer Boris Džonson morati da se bori za njegovo usvajanje kod kuće.
Ako briatanski parlament odbije sporazum, Evropska unija će, bez dogovora, izbaciti Veliku Britaniju iz organizacije evropskih država. Ishod je neizvestan jer severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP), čijih deset poslanika pruža podršku konzervativnoj manjinskoj vladi, odbija da podrži sporazum.
Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pozvao je poslanike da “odbace” sporazum. Korbin je odbacio sporazum iako ga, kako je rekao, nije ni pročitao.
Britanski parlament će u subotu održati vanrednu sednicu, ali stavovi laburista i DUP čine usvajanje sporazuma malo verovatnim.
Velika Britanija treba da napusti EU 31. oktobra, a predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da će “u slučaju zahteva za odlaganjem Brgezita konsultovati članice”.
Junker je, međutim, rekao da postignuti sporazum “znači da više nema potrebe za odlaganjem”. Takav zahtev treba da uputi sam Džonson.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime