Iran ubrzava obogaćivanje uranijuma

0

Iran je pustio u rad nove, modernizovane centrifuge koje omogućuju brže obogaćivanje uranijuma, saopšteno je u Teheranu. Upotreba obogaćenog uranijuma je zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svetskim silama 2015. godine.

Iranski predsednik Hasan Rohani zvanično je otvorio liniju od 164 centrifuge tipa IR-6 i još jednu liniju sa 30 centrifuga IR-5 postavljenih u nuklearnom kompleksu Natanz, u centralnom delu zemlje, javlja AFP.

Puštanje u rad organizovano je na onlajn ceremoniji koju je prenosila državna televizija.

Prikazana je slika centrifuga i inženjera u belim mantilima koji objavljuju, posle dobijanja naređenja od Rohanija, da su centrifuge počele da se napajaju uranijumom.

Ovo je objavljeno u trenutku kada se vode pregovori u Beču između Irana i ostalih država potpisnica ugovora iz 2015. godine (Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija) o tome kako ponovo uključiti SAD u taj pakt. SAD je iz ugovora 2018. povukao tadašnji predsednik Donald Tramp.

Tramp je jednostrano povukao SAD i ponovo uveo niz ekonomskih i finansijskih sankcija Iranu. Kao odgovor na to Teheran je od maja 2019. počeo da krši obaveze preuzete prema tom ugovoru, i ubrzao njihovo kršenje poslednjih meseci.

Nove centrifuge će omogućiti da se obogaćuje uranijum brže i u većim količinama nego centrifuge prve generacije IR-1, jedine koje su dozvoljene prema iranskom nuklearnom sporazumu.

Rohani je ponovio na ovoj ceremoniji održanoj povodom Nacionalnog dana nuklearne tehnologije da je nuklearni program njegove zemlje isključivo u mirnodopske svrhe.