ISIS-K ili novo lice „Islamske države“

ISIS-K  ili novo lice „Islamske države“

Abdul Rahman al-Logari izveo je mučeničku operaciju na aerodromu u Kabulu“, saopštila teroristička organizacija „Islamska država- provincije Horasan“ ( ISIS-K), preuzimajući odgovornost za napad na aerodrom u glavnom gradu Avganistana u kojem je poginulo najmanje 100 ljudi, među njima 13 američkih vojnika. Šta je ISIS – K, ili IS-K?

U pitanju je, kako tvrde vojni stručnjaci, najekstremnija i najnasilnija od svih džihadističkih militantnih grupa u Avganistanu i ubrajaju je među prve četiri najjače terorističke organizacije u svetu.

Horasan ( uprevodu „Zemlja sunca“) je istorijska regija u centralnoj Aziji koja obuhvata delove Avganistana, Irana i Pakistana. Ova militantna grupa, formirana u pakistanu 2015. godine se bori za kontrolu nad regijom Horasan. Ima, kako se procenjuje više od 10 hiljada dobro obučenih boraca, oslonjenih na islamske fundamentalističke grupe u čitavom regionu. Beleži se da je poslednjih nekoliko godina izvela više od 250 napada na američke, avganistanske i pakistanske snage bezbednosti. Glavni neprijatelji su im, u ovom momentu, talibani sa kojima se takmiče za prevlast. Oni talibane smatraju „prljavim nacionalistima“.

ISIS – K sledi salafistički pravac islama, a talibani konzervativno učenje Deobandi škole. IS-K teži kalifatu koji se proteže od južne do centralne Azije, a talibani su, barem za sada, zadovoljni emiratom u Avganistanu. A pošto za IS-K talibansko tumačenje šerijata nije dovoljno strogo, talibani su za njih „otpadnici“, pogotovo zato što su sa SAD potpisali mirovni sporazum. Time su „izneverili ciljeve džihada“, što je razbesnelo teroriste ISIS-K. Te dve grupe se već dugo krvavo obračunavaju.

Sukobi sa talibanima su počeli 2017. godine kada su ih proterali sa talibanske „planinske tvrđave“ Tora- Bora, gde se nekada, u duboko ukopanom kompleksu tunela, krio šef Al kaide Osama Bin Laden. ISIS-K su prvobitno formirali pakistanski islamisti iz grupe „Tehrik-e Taliban Pakistan“ (TTP). Zbog progona u Pakistanu, pobegli su preko granice u Avganistan i u oktobru 2014. godine zakleli se na vernost „Islamskoj državi“ koju je vodio – u međuvremenu ubijeni – Al Bagdadi. U proleće 2015. godine IS je zvanično prihvatila teroriste i najavila širenje ka centralnoj Aziji, pod imenom ISIS-K.

Juče su talibani, u blizini aerodroma u Kabulu, ubili više pripadnika ISIS -K. Danas je usledila odmazda bombaškim napadom.

ISIS -K svakim danom jača, njima se pridružuju talibani koji se protiv sporazumu sa SAD, a računaju i na uključivanje boraca ISIS-a iz Sirije , Iraka i drugih konfliktnih zona. ISIS – K je dobila novac, savete i obuku od centrale Islamske države u Iraku i Siriji. Procenjuje se da raspolažu sredstvima od 100 miliona dolara.

Iako je bivši američki predsednik Tramp pre dve godine, posle ubistva Al bagdadija( vođe ISISA), a potom , i godinu dana kasnije posle ubistva iranskog generala Kasema Solejmanija ( za koga je tvrdio da je sponzor islamskog terorizma) objavio da je „100 posto uništio islamski kalifat i ISIS“, potvrdilo se pravilo da „ubiti vođu, ne znači uništiti organizaciju“. ISIS je stvorio novu strukturu koja je „eksplodirala“ na novom žarištu – u Avganistanu.

ISIS-K je, očigledno, regionalna teroristička organizacija. ISIS-K se okrivljuje za neke od najgorih zločina u posljednjih nekoliko godina, a ciljaju škole za djevojčice, bolnice, pa čak i porodilišta gde su navodno ubili trudnice i medicinske sestre. Napadaju pre svega manjinske grupe Hazare i Sike, novinare, humanitarne radnike…

Sedište ove organizacije je istočna provincija Nangarhar na granici sa Pakistanom, u blizini ruta za krijumčarenje droge i ljudi iz Pakistana. Sa talibanima su bili povezani preko mreže „Haćani“ koju vodi Halil Haćani čija je glava bila ucenjena na pet miliona dolara. Kada su talibani preuzeli vlast u Kabulu, pre dve nedelje, iz zatvora je pušteno više od 7 hiljada militanata, koji su sada na slobodi i, verovatno, među borcima ISIS – K. Tvrdi se da su Talibani, kada su preuzeli kontrolu nad prestonicom Avganistana , u zatvoru ubili jednog od najmoćnijih vođa ISIS-K i da je taj događaj motivisao masovne akcije ove organizacije koja je privukla veliki broj boraca iz Islamskog pokreta Uzbekistana, kao i Ujgure – članove Turkmenistanske islamske stranke…

Očigledno je da je njihov cilj da stvore što veći haos u Avganistanu, da pokažu nemoć Talibana i da ostvare, za početak, kontrolu nad većom teritorijom pre svega na severu zemlje. Procenjuje se da su svesno preneli žarište borbe na Kabul i aerodrom na kojem se danima obavlja haotična evakuacija uplašenih Avganistanaca, kako bi „na miru“ zločinima i strahom učvšćivali vlast na teritorijama koje nameravaju da stave pod potpunu kontrolu i na kojima bi nesmetano mogli da regrutuju hiljade i hiljade novih boraca.

Oni koji su izveli ove napade neka zapamte: nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti. Platićete nam“, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden. U ovoj izjavi krije se bojazan da bi ISIS -K mogao da svoje napade usmeri i ka Evropi i Americi, gde, kako se tvrdi, ima mnogo „spavača“ militantnih islamskih grupacija.