Izaslanik EU za Kosovo?

0

Odluka o imenovanju specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova već je izvesna, a ona će najverovatnije biti saopštena nakon saslušanja budućeg evropskog šefa diplomatije Josepa Borrella u Evropskom parlamentu, saznaje Radio Slobodna Evropa iz diplomatskih izvora u Briselu.
Kako objašnjavaju ovi izvori, Josep Borrell, koji i dalje vrši dužnost španskog šefa diplomatije, o ovoj ideji je upoznao nekoliko kolega iz ostalih zemalja članica EU.
Dok diplomate i dalje oklevaju da govore o konkretnim imenima budućeg specijalnog izaslanika, u evropskim krugovima već su utvrđena određena načela oko budućeg izaslanika, koji će u ime EU posredovati u dijalogu između Prištine i Beograda.
Kako su za Radio Slobodna Evropa objasnili diplomatski izvori, ova osoba treba da ima visoki politički profil, odnosno treba da bude najmanje ministar inostranih poslova (bivši ili sadašnji). Ta osoba, kako se navodi, mora imati relevantno znanje o prilikama u regionu i treba da ima “harizmu da progura proces” koji bi bio prihvatljiv kako za Beograd i Prištinu, tako i za Washington i New York.
Diplomate u evropskoj prestonici tvrde da od budućeg izaslanika očekuju da bude u stanju da “popravi štetu koju je učinila Federica Mogherini načinom kako je vodila dijalog”.