Izbeglice upale u Deripaskinu vilu u Londonu

Izbeglice upale u Deripaskinu vilu u Londonu

Grupa Ukrajinaca provalila je u ponedeljak u vilu na trgu Belgrejv prekoputa srpske ambasade, u prestižnom delu Londona – Najtsbridžu, nedaleko od Bakingemske palate i Hajd parka. Vila u broju 5 pripada ruskom oligarhu i milijarderu Olegu Deripaski, koji se nalazi na listi osoba, kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo sankcije zbog ruskog napada na Ukrajinu.


Sam Deripaska negirao da kuća, vredna pedeset miliona funti, pripada njemu, ističući da je u vlasništvu njegove rodbine.


Proverom zemljišnih knjiga, britanski mediji utvrdili su da vila ipak pripada njemu što je potvrđeno i sudskom odlukom iz 2007. godine.


Grupa, mahom mladih Ukrajinaca, upala je u Deripaskinu vilu, a zatim na njen balkon istakla ukrajinsku zastavu, parolu: “Ova zgrada je oslobođena”, kao i transparent sa pogrdnim rečima, upućenim ruskom predsedniku Putinu na engleskom i ukrajinskom. Zahtevali su da zgrada bude ustupljena ukrajinskim izbeglicama.


Posle devet sati pregovora sa policijom četvorica aktivista, koji nisu hteli da napuste vilu, su uhapšeni, kao i pripadnici druge grupe dok su pokušavali da se probiju do vile.


Sebe opisuju kao Mahnoviste, sledbenike ukrajinskog anarhiste Nestora Ivanoviča Mahnoa, koji je tokom građanskog rata, koji je na teritoriji nekadašnjeg Sovjetskog Saveza vođen od boljševičke revolucije do početka dvadesetih godina prošlog veka, pod svojom kontrolom držao južni deo današnje Ukrajine boreći se protiv svih – od Crvene do Bele armije, preko vojski Centralnih sila do lokalnih atamana.


U intervjuu za radio LBC, londonski gradonačelnik Sadik Kan ocenio je policijsku akciju kao “neprimereni odgovor” na postupke ove grupe.


Kanu je nejasno zašto je policija uopšte reagovala, osim ako je u opasnosti bila okolna imovina.


Gradonačelnik Londona najavio je da će o ovom slučaju razgovarati sa šeficom Metropoliten policije u ostavci Kresidom Dik ili nekim od njenih zamenika.


Sadik Kan istakao je da je vlada imala vremena da “poslednjih nedelja zapleni imovinu oligarha i ustupi je ukrajinskim izbeglicama”.


Portparol porodice Deripaska saopštio je da su njeni članovi “zgroženi” činjenicom da je britanski pravosudni sistem zakazao i dozvolio da grupa satima ostane u zgradi uprkos velikom prisustvu policije.