U Peći ubijena dvojica političara PDK

0

U pucnjavi u Peći ubijene su dve osobe, a jedan od njih kandidat za gradonačelnika Peći iz Demokratske partije Kosova – Astrit Ademaj, dok je druga žrtva takođe visoki funkcioner PDK i kandidat za gradonačelnika Dečana na prošlim izborima Bljerand Kadriaj.

Iz Policije Kosova potvrdili su da se sinoć oko 20:20 minuta dogodila pucnjava kod Ekonomske škole u Peći i da je tom prilikom ranjeno tri osobe od kojih je dvoje preminulo na putu do bolnice.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja potvrdio je dvostruko ubistvo, ali i hapšenje trećeg, inače ranjenog lica.

Prištinski mediji javljaju da se sumnja da je povređena osoba, brat ubijenog Ademaja.

Oglasio se i kosovski premijer Aljbin Kurti putem svoje Fejsbuk stranice, potvrđujući identitet žrtava i pozvajući policiju da što pre rasvetli ceo slučaj.

Šokirani smo večeras ozbiljnim događajem koji se desio u Peći. Prema zvaničnoj potvrdi Kosovske policije, na mestu događaja ubijena su dva državljanina naše zemlje, kandidat za gradonačelnika Peći AA i bivši kandidat za gradonačelnika Dečana BK, obojica iz Demokratske partije Kosova. Najiskrenije saučešće izražavamo porodicama žrtava, prijateljima i saradnicima iz Demokratske partije Kosova. U ovim teškim trenucima delimo njihovu bol zbog ovog tragičnog gubitka“, napisao je.

Informacije je potvrdila i PDK, takođe šokirana:

Demokratska partija Kosova šokirana je tragičnom vešću o dvostrukom ubistvu u Peći našeg kandidata za gradonačelnika Peći, Astrita Ademaja i Bljeranda Kadriaja, bivšeg kandidata za gradonačelnika Dečana 2017. Izražavamo najdublje saučešće njihovim porodicama. U ovim teškim trenucima saosećamo s njihovim bolom i molimo ih da nađu snage da se suoče sa velikim gubitkom“.

Prema tvrdnjama svedoka do sukoba je došlo ispred kuće brata Astrita Ademaja, Avnija. Bljerand Kadrijaj je prvi potegao oružje i smrtno ranio stranačkog kolegu, a zatim je Avni Ademaj ranio njega.

Prema nezvaničnim informacijama, rasprava se rasplamsala oko predstojećih lokalnih izbora i žreba za rangiranje stranaka na izbornim listićima.

Inače, juče je takođe u Peći preminuo još jedan kandidat za gradonačelnika, ali kako je zvanično saopšteno, posle kraće bolesti – 73-godišnji Pajazit Podrimčaku , kandidat partije „Balist“.