Najveće borbe u Donjecku

0

Na istoku Ukrajine najveće borbe su u regionu Donjecka, gde ukrajinska vojska pojačava granatiranje ruskih položaja. Ruske snage opkoljavaju ukrajinske trupe u Severodonjecku.
Sa ruske podmornice, u Crnom moru, lansirane su četiri krstareće rakete “Kalibar”. U luci Marijupolj, u toku je deminiranje industrijske zone “Azovstalj”.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručuje da je sastanak s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom moguć samo ako je tema okončanje rata.
U video obraćanju učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, u Davosu, predsednik Zelenski zatražio je oštrije sankcije Moskvi – naftni embargo, blokada svih banaka i potpuna zabrana trgovine za Rusiju.
Na prvom suđenju za ratne zločine od početka sukoba – ukrajinski sud osudio je ruskog vojnika Vadima Šišimarina na doživotnu robiju, zbog ubistva nenaoružanog civila. Dvadesetjednogodišnji zapovednik tenkovske posade izjasnio se da je kriv za ubistvo šezdesetdvogodišnjeg muškarca, u februaru, na severoistoku Ukrajine, i da je sledio naređenja.
Suđenje ima veliki simbolički značaj za Ukrajinu, koja je identifikovala više od 10.000 mogućih ratnih zločina ruske vojske.
Rusija poriče ratne zločine, kaže da dostojanstveno podnosi sankcije, i optužuje Zapad za izazivanje globalne prehrambene krize.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je u Sočiju, sa ruskim kolegom Putinom – upozorio da Zapad želi da raskomada Ukrajinu.
Moskva je ukazala na to da režim u Kijevu, a posebno predsednik Zelenski – predaju teritoriju svoje države Poljskoj, davanjem posebnih prava građanima te zemlje – na ukrajinskoj teritoriji.