Izrael raketirao Damask

0

Sirijski glavni grad Damask potreslo je više eksplozija u nedelju pred ponoć, a vazdušna odbrana uzvratila je na najnoviji napad Izraela na ciljeve u Siriji, javio je Asošiejted pres .
Državni mediji navode da se protivvazdušna odbrana suočila sa talasom “neprijateljskih raketa” iz pravca okupirane izraelske Golanske visoravni.
U retkom takvom slučaju, izraelska vojska preuzela je odgovornost izjavom na Tviteru, rekavši da je izvela niz napada na palestinsku militantnu grupu Islamski džihad u Siriji i pojasu Gaze.
Stanovnici su rekli da su višestruke eksplozije potresle Damask i trajale oko 15 minuta, dok je uporedo pucala i protivvazdušna odbrana.
Nije odmah bilo jasno koje su mete pogođene.
Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja prati sirijski sukob, saopštila je da je Izrael bombardovao navodno iranske milicije kod Međunarodnog aerodroma Damask.
Izrael često napada ciljeve u Siriji, ali uglavnom se uzdržava od javnih priznanja tih vojnih operacija.
Iran je saveznik Damaska i ponudio je vojne savetnike i poslao milicijama i materijalnu podršku da bi pomogli vladinim snagama predsednika Bašara Asada u devetogodišnjem građanskom ratu.
Izrael smatra Iran bezbednosnom pretnjom po sebe i kaže da neće tolerisati prisustvo Irana na svojim granicama, prenosi AP.