Izrael uzvraća na napad Irana

Izrael uzvraća  na napad Irana

Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i ne bude blokiran od SAD. Šef IAEA zabrinut zbog mogućeg udara na iranska nuklearna postrojenja. Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije.


Teheran upozorava da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije ukoliko Tel Aviv ili Vašington odgovore na njihov udar, što je potvrdio i i šef diplomatije Irana. Građani i javnost veruju da će Izrael ubrzo napasti zbog čega je situacija napeta.


Ujedinjene nacije, Rusija i Kina upozoravaju na opasnost od eskalacije krize na Bliskom istoku, a SAD da ne žele nove sukobe. Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da je fokusiran na bezbednost Izraela, Bliskog istoka i Pojasa Gaze, a Bela kuća da je Bajden upozorio Netanjahua kako ne želi rat širih razmera.


Izraelska vojska (IDF) odlaže najavljivanu ofanzivu na Rafu zbog krize sa Teheranom, dok Stejt department ističe “značajnu promenu na bolje” u izraelskom pristupu u pregovorima o primirju. Sada, kako kažu, Hamas odbacuje najnoviji predlog o prekidu sukoba, koji je ušao u 193. dan.


Nasilje između izraelskih vojnika i doseljenika i Palestinaca u porastu je na Zapadnoj obali, otkako je u petak nestao izraelski tinejdžer koji je kasnije pronađen mrtav. IDF su za ubistvo optužile “palestinske terorističke organizacije”. U novim incidentima poginula su trojica Palestinaca.