Janša na Tviteru zaratio sa EU

0

U Sloveniji je delegacija Evropskog parlamenta koje ispituje stanje vladavine prava u toj zemlji, u vezi sa sumnjama da vlada guši medijske slobode, verbalno napada novinare i meša se u rad pravosuđa. Vodi ga holandska zastupnica Sofi in‘t Veld iz grupe liberala (Renew Europe).

Premijer Janez Janša je odbio da se susretne se sa njima, pa je jedan od članova delegacije zaključio da je Janša “kukavica”. A tako nešto bivši referent u odseku za Opštenarodnu obranu i Društvenu samozaštitu, i prvi ministar obrane nezavisne Slovenije ne može pretrpeti. I odgovorio je omiljenim oružjem autokrata i populista, tvitom.

Misiju EP-a je nazvao “Soroševim marionetama”, u maniru mađarskog premijera Viktora Orbana, koji za sve što mu se ne sviđa krivi mađarskog Jevrejina Džordža Soroša, zagovornika otvorenog društva. Što je sukobu oko pitanja slobode medije dalo obeležje antijevrejstva.

Na to je reagovao holandski premijer Mark Rute, osudivši Janšin “neukusan tvit”, najavivši da će o tome dati i službenu izjavu pošto osudu prenese i slovenačkoj ambasadorki u Holandiji Sanji Štiglic koja je pozvana na razgovor.

Janša je u međuvremenu izbrisao tvit.

To međutim nije uverilo slovenačog premijera, pa je Ruteu na Twitteru poručio kako su optužbe o medijskim neslobodama u Sloveniji koje širi evropska levica “besmislene”.

“Ne gubite vreme pozivanjem ambasadorke i slobodom medija u Sloveniji nego zaštitite svoje novinare pred ubistvima na ulici”, napisao je Janša opet na Tviteru, aludirajući na tragičan događaj kad je u Holandiji ove godine ubijen novinar Peter R. de Vries koji je istraživao kriminalno podzemlje.

Na Janšino tvitovanje i napade na eurozastupnike reagovao je i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli, pozvavši Janšu da se suzdrži.

“Pozivamo Janeza Janšu da odmah prestane s napadima na zastupnika Evropskog parlamenta, takvi napadi predstavljaju i napad na evropske građane. Konstruktivna saradnja s rotirajućim predsedništvom Veća EU-a temelji se na međusobnom poverenju i poštovanju”, napisao je Sasoli, ali je i na to dobio Janšin nediplomatski odgovor:

“Slovenija nije kolonija. Molim da kažete svojim predstavnicima neka ime Evropskog parlamenta ne zloupotrebljavaju za političke spletke i besmislene optužbe na račun Slovenije”, naveo je Janša u svojoj poruci Sasoliju.

Oglasio se i predsednik Evropskog veća Čarls Mišel, navevši da članovima Evropskog parlamenta treba omogućiti da obavljaju svoj posao “bez ikakvog pritiska”.

“Međusobno poštovanje između evropskih institucija i unutar Evropskog veća jedini je način da se ide napred”, naveo je Mišel.

Janša je dosad u više navrata izazivao oštre reakcije iz Brisela, recimo kad je napao Iran pa je reagorao Džozep Borelj, Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku tvrdnjom da premijer države koja predsedava EU ne iznosi spoljnopolitičke stavove EU.