Zeder novi kancelar?

0

Ko će biti novi nemački kancelar? Ankete daju prednost Markusu Zederu. Kod Zelenih je u prednosti Analena Berbok. Obe stranke tek treba da odluče ko ide u izbornu trku. Prvi put od 2005. Unija dve sestrinske partije mora da izabere kandidata za kancelara na predstojećim izborima. Angela Merkel je 16 godina bila neprikosnovena na mestu kancelarke. Tpo mesto je bilo rezervisano za konzervativce. Era Angele Merkel se završava na jesen, a Unija dve partije, često podrugljivo nazivana “udruženje za biranje kancelara” mora da organizuje težak prelazni period.

Sada su dva muškarca u otvorenoj borbi za mesto kandidata. S jedne strane je Armin Lašet, šef Hrišćansko-demokratske unije i premijer najmnogoljudnije pokrajine u zemlji, severne Rajne-Vestfalije, a sa druge strane Markus Zeder, šef sestrinske Hrišćansko-socijalne unije i premijer Bavarske.

Ako bi Unija ozbiljno shvatala sopstvena pravila i pošla u predizbornu kampanju sa onim kandidatom koji ima najviše izgleda na pobedu, onda bi stvar bila jasna – kandidat bi bio Markus Zeder.

Zeder i Lašet su izjavili da će naći zajedničko rešenje do kraja nedelje. Nisu precizirali termin. To može biti danas ili za vikend.

Postoji nekoliko scenarija.

Ako Lašet ostane pri svojoj kandidaturi onda bi se Zeder povukao da ne pocepa Uniju.

Možda se Lašet predomisli i prepusti kandidaturu Zederu.

Međutim, treća mogućnost je da se ne dogovore. Onda bi se moralo ići na glasanje, na primer u zajedničkom poslaničkom klubu. Ili bi zajednički tim nakon diskusije predložio rešenje.