SAD šalju pomoć Izraelu

SAD šalju pomoć Izraelu

Izraelska vojska nastavila je borbu sa palestinskim borcima infiltriranim na izraelsku teritoriju na “sedam ili osam” tačaka oko pojasa Gaze, rekao je vojni portparol više od 48 sati nakon početka ofanzive Hamasa. „Još uvek se borimo, postoji sedam ili osam mesta na otvorenom terenu oko Gaze gde još uvek imamo ratnike koji se bore protiv terorista“, rekao je potpukovnik Ričard Heht novinarima.

Sjedinjene Države su u nedelju počele da šalju vojnu pomoć Izraelu novom municijom i približavaju svoju udarnu grupu Mediteranu, označavajući brzu podršku svom istorijskom savezniku iznenađenom napadima palestinskog Hamasa. Vašington je takođe potvrdio da je među žrtvama nekoliko američkih državljana.

Od subote ujutru, američki zvaničnici su pojačali razgovore sa svojim izraelskim kolegama kako bi što bolje odgovorili na njihove potrebe. Džo Bajden je još jednom obećao da će sve biti postavljeno kako bi „Izrael mogao da se brani“.


Američki predsednik je najavio da je početna pomoć za izraelske snage već na putu. Oprema, materijali i municija, navodi Pentagon u saopštenju za javnost. Pomoć koja je već bila planirana kao deo vojne podrške od 3 milijarde dolara koju Izraelcima svake godine pruža Vašington.


Američki ministar odbrane je takođe saopštio da SAD jačaju svoje vojno prisustvo u regionu. Tako je naređeno nekoliko američkih ratnih brodova i jedan nosač aviona da se pozicioniraju u istočnom Mediteranu. Pojačano je i prisustvo borbenih aviona.
Ova vojna pomoć predstavlja „učešće u agresiji na naš narod“, odgovorio je Hamas, koji je na vlasti u Pojasu Gaze.