Japan – leteći taksi

0

U najnovijoj rundi finansiranja koju je zatvorio američki startap Joby Aviation prikupljeno je ukupno 590 miliona američkih dolara za projekat letećih taksija. Najveći od ulagača i u ovoj je rundi bila japanska kompanija Tojota koja je odlučila da uloži dodatnih 394 miliona, pored ranije uloženih 326 miliona dolara u kalifornijski startap.
Joby Aviation prihvatio se, kao i Hjundai, Lilium, Erbas i mnogi drugi izazova vazdušnog taksi prevoza. Za potrebe razvoja svoje električne multirotorske letelice već su dogovorili testiranje sa Uberom koji bi trebalo da im bude partner kad je reč o spajanju sa potencijalnim putnicima putem mobilne aplikacije u nekoj budućoj usluzi Uber Air.
Putnička letelica, kojom u narednih 4-5 godina planiraju da počnu da saobraćaju nebom iznad velikih gradova, trebala bi imati mogućnost vertikalnog poletanja i sletanja, a kao i nedavno spominjani Hjundaijev koncept, u horizontalnom letu bi menjala konfiguraciju krila i prelazila u let poput onog avionskog. To bi omogućilo efikasniji let, a uz to i do sto puta tiši nego kod putničkih aviona, ako je za verovati najavi startapa Joby Aviation.
Pogon je zamišljen da bude električni, a pri najvišoj brzini leta od oko 320 km/h jedno punjenje baterija trebalo bi da omogući dolet od oko 240 kilometara.
Startap Joby Aviation osnovan je još 2009. godine, a do sada je izradio tek prototipove letelica koje testira i priprema za sertifikovanje, proizvodnju i komercijalni rad.