Slovenija – u školama i srpski jezik

0

Srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama u Sloveniji kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja dece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta.
Nekadašnja NBA zvezda Rašo Nesterović jedan je od brojnih Srba koji žive u Sloveniji. Možda će neko od njegovo petoro dece, ako budu želeli, ubuduće u osnovnoj školi učiti srpski jezik. Možda i ne, ali bar imaju priliku. Šta je to što će se predavati?
Predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević kaže da će se nastava srpskog jezika sastojati od tri predmeta – srpski jezik, Srbija moja otadžbina i istorija i kultura srpskog naroda.
Slovenija daje prostor u školama i pokriva potrošenu struju, vodu i grejanje. Nastavnike će plaćati i odabrati Srbija. Ovu priliku već godinama koriste mnoge zajednice, osim srpske. Sladojević ističe da zna da je više dece u Sloveniji učilo holandski, ukrajinski, kineski jezik kao maternji jezik.
– To sugeriše da u ovoj zemlji živi više Ukrajinaca, Holanđana i Kineza što, jednostavno, nije tačno – naglašava Sladojević.