Jermenija poziva SAD da intervenišu

Jermenija poziva SAD da intervenišu

Ambasador Jermenije Edmon Marukjan pozvao je SAD da intervenišu u obnovljenim borbama u Nagorno-Karabahu, tražeći od Vašingtona da brani civilno stanovništvo regiona.
„Sada je Azerbejdžan započeo agresiju i vojnu operaciju velikih razmera protiv mirnog naroda Nagorno-Karabaha“, napisao je Marukjan na mreži X (ranije poznatoj kao Tviter).
– Sada je red na SAD koje će mere biti korišćene da se zaustavi agresija i vojni napad na zarobljene i izgladnele ljude.
Diplomata je apelovao na američkog predsednika Džozefa Bajdena, francuskog predsednika Emanuela Makrona i lidere EU, tražeći od njih da osude Baku, prenosi Raša Tudej.
Moskva je reagovala na Marukjanov komentar pozivajući strane da poštuju sporazum o prekidu vatre iz 2020.
„Ne bi trebalo da bude zaokreta“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Trebalo bi uložiti konkretne napore zasnovane na stvarnom i opipljivom pravnom okviru, koji pruža priliku da se postigne mirno rešenje.”
Baku je u utorak najavio početak „protivterorističke“ operacije u svom otcepljenom regionu Nagorno-Karabahu, koji je uglavnom naseljen etničkim Jermenima. Jermenija je optužila Azerbejdžan za ničim izazvanu agresiju.
Nagorno-Karabah je proglasio nezavisnost od Azerbejdžana 1988. godine i od tada ga podržava Jerevan. Baku je izgubio kontrolu nad Nagorno-Karabahom i okolnim oblastima početkom 1990-ih, ali je povratio mnogo ranije izgubljenih terena nakon 44-dnevnog rata 2020. godine.

Borbe su završene 2020. prekidom vatre uz posredovanje Moskve, što je uključivalo i raspoređivanje ruskih mirovnih snaga u toj oblasti.