Duda: „Ukrajina je davljenik koji može da vas odvuče na dno“

Duda: „Ukrajina je davljenik koji  može da vas odvuče na dno“

Poljski predsednik Andžej Duda tvrdi da Kijev ne treba da zaboravi ključnu ulogu koju Poljska igra u vojnoj pomoći Zapada Ukrajini. Izjava, koja bi se mogla okarakterisati kao skrivena pretnja, usledila je nakon što je Ukrajina u nedostatku novca pokrenula sudski postupak protiv Varšave zbog embarga Poljske na uvoz ukrajinskog žita.
„Bilo bi dobro da Ukrajina zapamti da dobija pomoć od nas i da se seti da smo i mi tranzitna zemlja za Ukrajinu“, rekao je Duda novinarima na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku .
Govoreći o potrebi zaštite domaćeg tržišta Poljske od priliva ukrajinskog žita, Duda je uporedio susednu zemlju sa „davljenikom koji je izuzetno opasan jer može da vas povuče u dubinu“.
Poljski predsednik je rekao da je Varšava dužna da se brani od biznismena koji bi „želeli da prodaju žito što je pre moguće po najnižoj mogućoj ceni“.
Prošle nedelje, Poljska je produžila privremenu zabranu na ukrajinsko žito, uprkos tome što je Evropska komisija ukinula ograničenja za ceo blok. „Učinićemo to jer je to u interesu poljskog farmera“, rekao je u petak premijer Mateuš Moravjecki.
Kujev je reagovao tuživši Poljsku, Mađarsku i Slovačku, navodeći da su embargo koje su uvele tri zemlje kršenje pravila Svetske trgovinske organizacije (STO). „Za nas je fundamentalno važno da dokažemo da pojedine države članice ne mogu zabraniti uvoz ukrajinske robe“, rekla je ukrajinska ministarka ekonomije Julija Sviridenko u saopštenju.
Evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojčehovski rekao je da je iznenađen što je Ukrajina tužula Poljsku, Mađarsku i Slovačku Svetskoj trgovinskoj organizaciji.