Šampionka – od miljenice do izdajice

Šampionka – od miljenice do izdajice

Jelena Isinbajeva, dva puta proglašavana za najbolju sportistkinju sveta, tri puta najboilja atletičarka planete, dvostruka olimpijska pobednica, tri puta svetska prvakinja… u skoku s motkom je obarala svetske rekorde, danas je ponovo na naslovnim stranama. U Ukrajini je „persona non grata“ zbog toga što je kako Kijev tvrdi „povezana sa Vladimirom Putinom“. Nedavno je izazvala buru političkog nezadovoljstva i u Rusiji, pa je zatraženo da joj se oduzme vojni čin i preimenuje stadion koji nosi njeno ime. Dugo je nije bilo na društvenim mrežama, ali je prošle nedelje najavila da će nastaviti aktivnosti u Sportskoj komisiji Međunarodnog olimpijskog komiteta, jer , kako je rekla, ne podleže nikakvim sankcijama.

Zapadni mediji je optužuju da je bila deo Ministarstva odbrane Rusije, ministar Sergej Šojgu joj je dodelio čin majora 2015. godine, a na internetu ima desetine njenih fotografija u uniformi. Pokretu „Putin tim“ se pridružila 2017. godine i kako tvrde mediji bila je miljenica ruskog predsednika. On je 2020. godine imenovao u radnu grupu za ustavnu reformu. Zelenski joj je zabranio ulazak u Ukrajinu i oduzeta joj je imovina koju poseduje u toj zemlji.

Nikada nisam bila u službi Oružanih snaga Ruske Federacije. Kao što nikada nisam bila poslanica Državne Dume, niti članica bilo koje stranke. Moja profesija je sport”, napisala je Isinbajeva, rođena u Volgogradu.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin je , međutim, izjavio da smatra da je ona deo ruske vojske i da vojni činovi nisu bili samo nominalni. Iz Dume se čuo i zahtev da joj se oduzmu vojni činovi.

Isinbajeva se, pak, pre dva meseca sa suprugom i dvoje dece preselila u Španiju, što je u Rusiji takođe doživljeno kao izdaja. Čelnik ruske republike Dagestan zatražio je da se tamošnjem stadionu koji nosi ime Jelene Isinbajeve vrati staro ime Trud.