Kako je Milo putovao u Majami?

0

Opozicioni Demokratski front u Crnoj Gori je upozorio da je predsednik Milo Đukanović putovao za novogodišnje praznike u Majami o trošku poreskih obaveznika. Demokratski front je pozvao nadležne da obaveste javnost o tome koliko je novca potrošeno na to putovanje porodice crnogorskog predsednika I , kako navode, još nekoliko osoba. Treba saopštiti da li se radilo o privatnoj ili državnoj poseti.
“Da li je Milo Đukanović ovo prekookeansko putovanje realizovao u skladu s Pravilnikom Generalnog sekretarijata Vlade i Predsedništva? Da li je, kako je to insistiralo SDT u suđenju za “državni udar”, Milo Đukanović tražio saglasnost Predsedništva DPS-a, ili nekog drugog državnog organa, da bi mogao realizovati ovo putovanje? Da li je potpisao nalog za službeno putovanje i podigao dnevnice”, navode iz DF-a.
Demokratski front traži odgovor i od Agencije za vazduhoplovstvo, za koje je potrebe, kako navode u tom političkom savezu, 29. decembra, u periodu od 16 do 20 sati, avion marke “Learjet 45”, u vlasništvu Avioservisa Generalnog sekretarijata Vlade, korišćen na relaciji Podgorica – Pariz (Burže).
“Da li je u Buržeu došlo do presedanja Mila Đukanovića, Lidije Đukanović i još jednog broja njima bliskih lica? Da li je za prelet do Majamija, kao krajnjeg odredišta bračnog para Đukanović, iz Buržea korišćen “Boing” sa 27 sedišta? Ili je korišćen privatni avion marke “Boing” sa 27 sedišta, u vlasništvu Pola Pue, koji, po podacima FBI, slovi za visoko rangiranog člana kineske mafijaške organizacije, “Trijade 14-K”, koja je odgovorna za šverc droge velikog obima širom sveta, uglavnom heroina i opijuma iz Kine ili Jugoistočne Azije”, stoji u saopštenju DF-a.
DF, kako naglašavaju, postavlja pitanje predsjedniku Đukanoviću – da li je za putovanje u Majami koristio avion Pola Pue.
“Uz ovo, javnosti su još sveža sećanja na slična putovanja bračnog para Đukanović u Sen Trope, u organizaciji profesora Duška Kneževića, i u Dubai, kao i minusi na kreditnim karticama, koje je pokrivao Knežević, zlatni sponzor DPS-a. Ono što je sasvim izvesno, jeste da je avionski let plaćen sredstvima poreskih obveznika, istih onih građana koji već skoro mesec dana, noseći ikone svetaca, iz noći u noć preplavljuju ulice crnogorskih gradova, uz jasnu poruku: “Ne damo svetinje!” A Đukanović, poput južnoameričkih diktatora, opijen tridesetogodišnjom diktaturom, nastavlja svoje institucionalne orgije, a niko od bliskih mu prijatelja, koji su i bili s njim u Majamiju, ne sme da mu kaže da se kraj približio”, zaključuje se u saopštenju DF-a.
Boravak crnogorskog predsednika u Majamiju je privukao veliku pažnju javnosti. Predsednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA), Stevo Muk, postavio je na svom Fejsbuk nalogu više pitanja koja se tiču predsednika države Mila Đukanovića, a na koja bi, kako je kazao, građani morali znati odgovore u jednom demokratskom društvu.
“Koliko mi u stvari znamo o našem predsjedniku Milu Đukanoviću mimo onoga što nam on i njegove službe saopšte? Gdje je sada predsednik države? Gde je išao za Novu godinu? Da li je bio u Majamiju i ako jeste koliko dugo? Da li je skupo tamo u Majamiju kao što se priča? Kako je putovao? Kad se vratio u Crnu Goru? Zašto njegova medijska služba ne obaveštava javnost gde nam je predsednik i šta radi kad ne radi? Da li nam naš državni budžet odnosno poreski obveznici imaju kakvih troškova povodom privatnih putovanja predsednika”, naveo je Muk.
On je, između ostalog, postavio i pitanje zašto predsednik države ne daje izjave crnogorskim medijima, već srbijanskoj agenciji Tanjug.
“Zašto predsednik ne daje izjave medijima majke naše jedine Crne Gore nego tanjug.rs? Šta radi Migo i gleda li Mila i koliko često u zgradi predsednika? Đe će Milo noćas u grad? Do koliko ostaje i s kim se druži? Zar to sve nisu pitanja na koja bi u jednom demokratskom društvu, u kojem je The Milo izabrani i odgovorni predsednik, a ne izabrani kralj, morali znati odgovore, makar neke, ako ne sve i odmah”, zaključio je Muk.