Tramp: Postigao sam dogovor sa Kinom

0

Neposredno pre suđenja u američkom Senatu u procesu opoziva zbog opstrukcije rada Kongresa i zloupotrebe moći, američki predsednik Donald Tramp učestvovao je u na sastanku lidera u švajcarskom Davosu i govorio o ekonomskom uspehu Sjedinjenih Država.
Tramp je rekao da nedavno postignuti trgovinski sporazumi SAD-a sa Kinom i Meksikom, predstavljaju modele za 21. vek.
Prema Trampovim rečima, Kina je bila nepravedna prema SAD dok on nije došao na čelo zemlje i počeo da pregovara.
– Pod mojim vođstvom, SAD su postigle dogovor sa Kinom. Kina će raditi ono što nije radila prethodno, ukinuće barijere u trgovini, poštovaće autorska prava. Naš odnos sa Kinom nikad nije bio ovako dobar. Kina će potrošiti 200 milijardi dolara na robu iz SAD. Ovakav uspeh ne bi bio moguć bez nametanja carina, što smo morali da uradimo – ispričao je Tramp. On je dalje nabrajao uspehe svoje administracije i rekao da je ovo vreme za optimizam u čitavom svetu.
On je rekao da će se njegova država pridružiti inicijativi ‘milion miliona drveća’ za zaštitu životne okoline pokrenutoj na Svetskom ekonomskom forumu čija je glavna ovogodišnja tema ‘održivost’.
Na marginama Foruma Tramp se sastao i sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom sa kojim je razgovarao o digitalnoj taksi koju Paris planira da uvede.
Francuski predsednik saopštio je nakon sastanka da će dve zemlje raditi zajedno kako bi izbegle podizanje taksi, odnosno prema francuskim diplomatskim izvorima moguće podizanje taksi biće pomereno do kraja 2020. godine.
Suđenje američkom predsedniku počinje u Senatu nakon što je Zastupnički dom i zvanično optužio republikanskog predsednika za zloupotrebu moći i pokušaj uticaja na Ukrajinu da pokrene istragu protiv njegovog političkog rivala, izglednog demokratskog kandidata za predsedničke izbore, Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera koji je bio u nadzornom odboru Burisme, ukrajinske energetske kompanije.

Ostavi odgovor

Unesite komentar
Unesite ime