Kako su ugušeni nemiri u Kazahstanu

Kako su ugušeni nemiri u Kazahstanu

U Kazahstanu je ponovo uspostavljen red“, objavio je predsednik Kasim -Džomart Tokajev na sastanku bezbednosnog saveza koji predvodi Rusija. Tako su, bar za sada , okončani višednevni nemiri u kojima je poginulo 160 ljudi, povređeno više od dve hiljade njih, a uhapšeno više od 8 hiljada učesnika protesta. Najnemirnije je bilo u najvećem gradu Almati. Protesti su inicirani poskupljenjem cena goriva. Učesnici protesta smatraju da u Kazahstanu, zemlji koja je veliki proizvođač energenata, cene goriva ne mogu biti tako visoke.

Predsednik Tokajev je proglasio vanredno stanje, raspustio vladu i naredio vojsci da puca u učenike protesta, bez upozorenja.

Ministarstvo zdravlja je objavilo da je broj poginulih – 160, ali je kasnije ta informacija obrisana.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da protesti nisu izazvani cenom goriva, već „zbog spoljnih destruktivnih snaga koje iskorištavaju situaciju“.

Pobuna u Kazahstanu je ugušna uz pomoć Moskve, koja je , pored padobranaca, u ovu zemlju, blisku Rusiji, poslala i sisteme za ometanje veza ( elektronsko ratovanje). Zapadni mediji navode da je iz Rusje u Kazahstan stigao sistem RB -341 V, koji može da nadgleda i napada GSM komunikacije koje su koristili učesnici protesta. Ovaj sistem je, kako se tvrdi, korišćen i u sukobima u Ukrajini, Siriji, Nagorno Karabahu…

Kazahstanski predsednik Tokajev je tražio pomoć od Rusije protiv masovnih protesta u zemlji u kojoj, zapravo, i dalje vlada komunistički lider Nursultan Nazarbajev. Nazarbajev je trenutno na funkciji predsednika Saveza bezbednosti te zemlje, ali je i dalje najmoćniji čovek u Kazahstanu i iz senke upravlja zemljom.

Rusi su uputili desantne jedinice i snage za specijalne operacije. N ataj način je i Kazahstan ušao u rusku sferu interesovanja, slično Ukrajini, tvrde zapadni izvori.

Rusko ministarstvo odbrane je objavislo snimke teretnih vojnih aviona koji se upućuju u Kazahstan, kao i oklopnih transportera, ali i sistema za elektronsko ratovanje, od kojih je najpoznatiji RB -341 – V, ili „Leer 3“ – sistem koji je smešten u kamion i koji kontroliše i koristi dronove tipa Orlan -10 i njima upravlja na razdaljini i do 140 kilometara. Dronovi mogu da jete i na visinama do 5000 metara , na temperaturama od minus 30 do plus 40 stepeni. Opremljeni su kamerama i idealni su za praćenje kretanja demonstranata. Upravo je taj sistem, kako tvrde zapadni analitičari, prekinuo internet na teritoriji Kazahstana i kontrolisao komunikaciju učesnika protesta mobilnim telefonima. Navodi se da je sprečavao slanje fotografija i snimaka sukoba vojske i demonstranata.

Ovaj sistem je pre sedam godina napravila firma Special Technology Center iz San Peterburga, predstavljen je na izložbi 2015. godine. „Ler 3“ služi za suzbijanje komunikacije mobilnim telefonima, tabletima i drugim uređajima koji koriste GSM mreže, ometajući im signal.

Sistem „Leer 3“ je ruska vojska koristila u Donbasu, Siriji – gde je na taj način pratila protivničke snage i navodila artiljerisku paljbu.